galéria megtekintése

Lázár órája

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 27. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Van nekünk – nyilván az általános bürokráciacsökkentés jegyében – egy Miniszterelnökséget vezető miniszterünk. Munkahelyének elnevezése, a Miniszterelnökség olyannyira hungarikum, hogy németre, angolra és franciára is csak miniszterelnöki hivatalként fordítható, még inkább indokolttá téve a kérdést: ha a Miniszterelnökséget Lázár János miniszter vezeti, akkor tudja valaki, mit vezet vajon a miniszterelnök? (Ezt csak azért vetjük fel így, mert a Miniszterelnökség saját szervezeti és működési szabályzata alapján a Miniszterelnökséget a miniszterelnök irányítja – akkor viszont mit csinál voltaképpen Lázár?)

A Miniszterelnökség, ahol ezek szerint Lázár János is csak az egyik főnök a sok közül, egyebek mellett a kormányzati munka összehangolásáért felelős, vagyis ott főzik ki mindazt, ami a kormányban – és áttételesen az országban – történik. A nemzet második számú vadásza – vagy az első, ezt Lázár úr beszélje majd meg Semjén Zsolttal – pedig többek között arról nevezetes, hogy munkamániás, és a csuklóján feszülő antik karóra sajátos időszámítás szerint jár: azon a törvényben lehetővé tett 8 órás munkaidő újabban csak 10 vagy esetleg 12 óra alatt telik le. Lázár miniszter természetesnek veszi és megköveteli beosztottjaitól, hogy különösen fontos munkájuknak naponta legkevesebb tíz órát szánjanak.

A nemzet szolgálatában természetesen botorság a másodperceket számolni, az viszont talán Lázár miniszter figyelmét sem kerülte el, hogy a már az Orbán-kormány időszakában, vagyis a Miniszterelnökség (és Lázár János) tevékenységétől korántsem függetlenül megalkotott új Munka törvénykönyve konkrétan évente legfeljebb 250 órányi rendkívüli munkavégzést engedélyez.

 

A munkaügyi joggyakorlat már azt is szabálytalanságnak tekinti, ha a szóban forgó pluszmunkamennyiséget a munkáltató előre betervezi – erre utal a szakmai és jogi terminológiában a rendkívüli munkavégzés kifejezés: amit általánosan előírnak, az nem lehet rendkívüli. Vagyis 10-12 órás munkaidő a magyar munkajog szerint hivatalosan nincs, és törvényesen nem vezethető be, hiszen a törvényeink csupán havonta húsz, hetente öt túlórát engedélyeznek, ami napi kettő-négy órával számolva nagyon gyorsan összejön.

Történetünkből nemcsak az derül ki Lázár Jánosról, hogy sem az időt, sem a törvényeket nem tiszteli, hanem az is, hogy katasztrofálisan rossz vezető. Hivatala, a Miniszterelnökség a 2010-es új honfoglaláskor alig százfős létszámmal startolt, amihez a bürokrácia elleni szakadatlan küzdelem során máig közel 1500 új ember csatlakozott, ám még így is csak 10 (12?) órás munkanapok bevezetésével tudják elvégezni a munkát.

Hogy mindettől a magyar állam kormányzása jobb lett-e, mint korábban, azt az internetadó körüli történések legalábbis kétségbe vonják. Azt a lázári állítást viszont, amely szerint a Miniszterelnökség nem családbarát munkahely, meg tudjuk erősíteni, azzal a korrekcióval: éppen annyira család- és emberbarát, mint a kormány, amelynek a tevékenységét koordinálja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.