galéria megtekintése

Látszatok

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 07. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Végül úgy alakul, hogy a látszatokra mégiscsak ügyel valamennyit a kormánytöbbség. Azzal a kettős üzenettel, amellyel például a miniszterelnök felesége menekülteket látogatott meg, miközben a férje úgy ádázkodott, hogy akik Szerbiából érkeznek Magyarországra az országhatáron keresztül, azok nem is lehetnek politikai menekültek, mert nem olyan országból jönnek, ahonnan el kellene menekülni. A hétfőn elfogadott határzártörvény is hagy valamennyit a menekülteket megillető nemzetközi jogokból, csak igyekszik úgy szabályozni a viszonyokat, hogy minél kevesebben tudjanak majd élni vele.

Némi meglepetés, hogy a korábbi kapkodás után a törvény csak augusztus 1-jén lép hatályba, vagyis legalább egy hónapig még szabad az illegális átjárás a zöldhatáron. Addig marad a kétlépcsős, vagyis lényegesen hosszabb vizsgálat a menekültkérelem ügyében. És addig marad az a lehetőség is, hogy mindazok, akiktől Magyarországon ujjlenyomatot vettek, és menedékkérőként regisztrálták őket, nem mennek el a befogadóállomásra, hanem embercsempészek segítségével – vagy ha szerencséjük van, akár anélkül is – eljutnak Ausztriába vagy Németországba.

A törvény hatálybalépésétől azonban lerövidül a vizsgálat: azok a menedékkérők, akik nem közölnek könnyen, gyorsan ellenőrizhető adatokat arról, kik ők, és honnan jönnek, hamar kívül találhatják magukat Magyarországon. Elvesztik a menekültstátusra való jogosultságot azok is, akik 48 óránál hosszabb időre engedély nélkül elhagyják a befogadóállomást, vagy már másodszor folyamodnak menekültstátusért. Furmányosabb formában visszatér a menekültügyi őrizet, amely korábban hatékonyan tartotta távol Magyarországtól azokat a migránsokat, akik nem közvetlen életveszély elől, hanem a jobb élet reményében léptek be illegálisan az országba. A bevándorlási hivatal elutasító döntésével szemben lehet bíróságnál jogorvoslatot keresni, de a jogerős döntésig a kérelmező menekültügyi őrizetben marad. Aki viszont komolyan gondolja, hogy Magyarországon akar menekült lenni, mindjárt bele is kóstolhat, milyen az életük itt a közmunkásoknak.

 

Az elfogadott törvénycsomag bizonyos mértékig helyettesíti a műszaki határzárat. Ha ugyanis világossá válik, hogy nem érdemes Magyarországra papírok nélkül, illegálisan belépni, mert nem könnyű innen eljutni a tényleges célországokba, akkor már ennek is lesz valamennyi visszatartó ereje. Nem lesz nagyon érdemes Románia felől megkerülni a kerítést, hiszen ha a magyar rendőrség tényleg akarja, mélységi ellenőrzéssel fel tudja tartóztatni az Ausztria felé tartó migránsokat.

Ez nem a probléma megoldása, hanem csupán ellökdösése Magyarországtól – és mögötte Nyugat-Európától. A népvándorlást okozó problémákat, a többi közt a vallások, kultúrák népirtásba torkolló háborúját, az elszegényedést, a végletes egyenlőtlenségeket Magyarország nem tudja megoldani. Egyelőre úgy néz ki: mások sem tudják vagy nem akarják – amíg ennél is nagyobb nem lesz a baj.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.