galéria megtekintése

Látszatmegoldás

3 komment


Fenes Gábriel

Csőcseléktől hangos Európa – mondhatnánk az iszlám- és bevándorlásellenes Pegida és más szélsőséges mozgalmak által szervezett tüntetéseket látva. Ezek ugyanis rendre atrocitásokba torkolltak az elmúlt hetekben. A minősítés azonban így nem volna igazságos: csalódott és félelemmel teli embereket látni Európa utcáin. Fiatalokat, akik nehezen találnak munkát, időseket, akiknek radikálisan csökkent a nyugdíjuk, és a menekültektől néha okkal, de inkább alaptalanul tartó állampolgárokat. Embereket, akik csalódtak a mainstream pártokban.

Ezt ismerték fel a szélsőjobboldali, radikális és euroszkeptikus pártok, amelyek régen nem látott népszerűségnek örvendenek ­Európa-szerte. Csakhogy ezek a tömörülések valami ellen, és nem valami mellett jöttek létre. Ellenséget adnak a szorongóknak, ez az erejük. Azzal tettek szert jelentős támogatottságra, hogy kihasználták a menekültválság okozta problémákat, valamint az ­Európai Unió hónapokig tartó tétlenségét. Azt hirdetik, hogy ők viszont rendet raknak a vén Európa háza táján. Könnyen mondhatják, nem övék a felelősség.

Sokan szeretnék azt hinni, hogy a szélsőséges pártok majd gyorsan és fájdalommentesen megoldják a menekültválságot vagy éppen az elszegényedés problémáját. Ezek a tömörülések azonban csak látszatalternatívákat kínálnak. Közben azokat az értékeket, így például a szolidaritást ássák alá, amelyek az európai demokrácia pilléreit jelentik.

 

Jól látszik az is, hogy ezzel szemben a szélsőséges pártok alapvetően azonos megoldást kínálnak az embereknek: az erőt, amit nem könnyű elhatárolni az erőszaktól. Pateroljuk ki a menekülteket a fenébe, hiszen nőket és gyerekeket erőszakolnak meg! Lőjük le őket, ha át akarják lépni a határainkat! – lásd az Alternatíva Németországnak párt vezetője által szónokolt idegenellenes javaslatokat. Szerinte az erőszakra válaszoljunk erőszakkal. Ezek az üzenetek most a korábbinál nagyobb mértékben működnek. Szavatosságuk azonban csak ideig-óráig tart. Talán ezt ismerte fel idehaza a Jobbik, amely a néppártiasodás irányába kanyarította az elmúlt évek radikális vonalát.

Vitathatatlan, hogy ez hozott sikereket a pártnak, bővíteni tudta a szavazóbázisát, de egyben ez okozta a gyengülését is, amikor a menekültválság idején a Fidesz már-már jobbról előzte, de mindenképpen elvitte a show-t a Jobbik elől. A szélsőséges párt egyébként viszont aligha bánta, hogy a kormány megvalósítja azt a radikális koncepciót, amelyet egyébként ők is hirdetnek. De mert más végezte el a piszkos, kemény munkát, az ő elutasítottságuk csökkent.

Magyarországon tehát pillanatnyilag nem a Jobbik cigányellenességétől, nacionalizmusától kell tartani, hanem inkább a Fidesz radikális lépéseitől – most például a terrortörvény kapcsán készül ilyenre. A magyar kormánypárt példája mutatja, hogy kétirányú a mozgás, nemcsak a szélsőségek tartanak egy idő után a centrumba, hanem onnan is át lehet fordulni a radikalizmusba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.