galéria megtekintése

Láthatáron túl

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 07. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

A minap Áder János, immáron sokadszor, magas pozíciójához illő emelkedettséggel figyelmeztetett a nemzetközi környezetszennyezés, a világméretű szén-dioxid-kibocsátás káros hatásaira, drámai szavakkal ecsetelte az erdőirtás borzalmait nem megkerülve a nagyhatalmak ebbéli felelősségét sem, egyszersmind világméretű összefogást hirdetett, kellő érzékenységet mutatva az időszerű fejlemények, így az idevágó amerikai civil kezdeményezések, nem kevésbé a várható párizsi világkonferencia iránt. Szerinte már nem elég a szennyezéscsökkentés, a fejlesztések, az energiatakarékosság: az elkerülhetetlen katasztrófára kell készülni. Mit is mondhatnánk? Sokkoló gondolatok.

Legyen szabad mégis a környezetvédelmi közhelyszótár egy másik tételét is a köztársasági elnök úr figyelmébe ajánlanunk: think global, act local. Azaz: gondolkozz nagyban, cselekedj a közvetlen környezetedben.

Saját háza táján pedig a köztársasági elnök leginkább a teljes tehetetlenség jeleit mutatja. Vagy ami még rosszabb, esetleg úgy tartja, hogy a Fidesz mindent megtesz a környezet védelméért. Szerinte mindenesetre az atomerőmű teljesen rendben van, a nemzetipark-rendszer szétverése pedig nem érte el az ingerküszöbét. Áder Jánosnak az elmúlt évek során az se tűnt fel, hogy az Orbán-kabinet súlyosan szabotálja az uniós energiatakarékossági célok hazai érvényesítését. Mert, hogy egy újabb zöldközhelyet citáljunk, az a legolcsóbb energia, amit nem használnak fel. A globális fogyasztáscsökkentésért mégoly elszántan küzdő köztársasági elnök azonban egyszer sem fújt riadót azért, mert a magyar kormány sehogy se bírt nekigyürkőzni a közösen vállalt feladatoknak. Sőt, egyszerűen nem vett tudomást róluk.

 

Az unió be is perelte Magyarországot, mégpedig ebben az ügyben a tagállamok közül egyedüliként. Igaz, azóta a parlament asztalán termett egy, az uniós célokat legalább nyomokban tartalmazó tervezet. Ám ez szakértők szerint mégis inkább csak egy homályos kibúvógyűjtemény. Kétségtelen, ha komolyan gondolnánk, akkor az oly sokat hivatkozott energiastratégia mindennemű alapot nélkülöző fogyasztásemelkedési jóslatait is lefelé kéne görbíteni, amivel – hoppá! – akár a paksi bővítés is egy tollvonással kihúzhatóvá válik. A köztársasági elnököt nem zavarja, hogy miközben egy magyar lakás kétszer annyi energiával fűthető ki, mint egy osztrák, a kabinet évek óta fillérekkel szúrja ki a felújítók szemét. Pedig az uniótól várt évi nyolcvanmilliárd sem elég szinte semmire. A pályázatokkal kapcsolatos mutyiszagú pancserségek szintén nem érnek fel a horizontot kémlelő elnöki tekintetig.

Áder János talán már most az ENSZ főtitkári székébe képzelve magát aggódik a környezetért világméretekben. És onnan ez a porszemnyi kis Magyarország a maga végzetesen belterjes vezetésével tényleg alig látszik. Szinte szóra se érdemes.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.