galéria megtekintése

Lappangó háború

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 02. számában
jelent meg.


Poór Csaba
Népszabadság

Én már senkinek sem hiszek, ha az ukrán válságról beszél. És ezt értsék szó szerint! Olyan, mintha a kétmegyényi, kelet-ukrajnai régióban a világpolitika összes mocska, alattomos módszere a felszínre tört volna. Az ottani és a körülötte zajló eseményekről szóló jelentések tele vannak bizonyítatlan állításokkal, feltételezésekkel, féligazságokkal és hazugságokkal, felkiáltójelekkel, de leginkább kérdőjelekkel. Különböző intenzitással és hatékonysággal ugyan, ám mindkét oldalon a szovjet korszak „fénykorát” idéző propagandagépezet működik, ami azt is kétségessé teszi, ha esetleg napvilágra kerül egy-egy tény.

Egyvalami azonban biztos: Donyeck és Luhanszk környékén ma már nem pusztán polgárháború, hanem totális háborúval fenyegető, lappangó nemzetközi konfliktus zajlik. Még akkor is biztos ez, ha az újságíró kénytelen ugyancsak feltételezésekből kiindulni.

Például abból, hogy mára tarthatatlanná vált a Moszkva-barát lázadók állítása, amely szerint kizárólag az ukrán hadseregtől zsákmányolt fegyverekkel harcolnak. Nemcsak azért, mert a – mint tudjuk, kétséges – beszámolók szerint katonai konvojok sokasága lépte át Oroszország felől a határt, hanem azért is, mert ez matematikai képtelenségnek tűnik. Hiszen, ha szereztek is (mert szereztek) ilyen harceszközöket, az ukrán reguláris erőknél többnek kellett maradnia belőlük. A logika tehát azt diktálja, hogy fölényben kellene lenniük. Ám nincsenek.

 

Védhetetlenek azok a moszkvai és donyecki kijelentések is, hogy orosz részről csak „önkéntesek és szabadságos katonák” vesznek részt a harcokban. Mert még ha így is lenne, a Kreml semmit sem tesz ennek megakadályozására, és már ettől nyakig benne van a konfliktusban.

De az is egyre nyilvánvalóbb, hogy Kijev – haditechnikai támogatást sürgetve – nemcsak háttértámogatóként, hanem tevékeny részesként is igyekszik bevonni a Nyugatot a fegyveres viszályba, és erre néhány ország késznek is mutatkozik. Pedig nem lehetünk biztosak annak a hatalomnak az európai értékek iránti elkötelezettségében, amely Janukovics elnök megbuktatása után az első – igaz, később visszavont – parlamenti döntésével a kisebbségi nyelvhasználatot korlátozta, s amely tárgyalások helyett hadjárattal akar véget vetni egy – részben kívülről szított – belső konfliktusnak. Ráadásul az előző államfő menesztésében kulcsszerepet játszó szélsőséges nacionalista erők az EU-t és a NATO-t éppen úgy nem akarják, mint az orosz befolyást. És – bár Porosenko államfő próbálja háttérbe szorítani őket – egy újabb Majdan kirobbantására bármikor képesek.

A viszály persze csak a felszínen szól a többmilliós orosz nyelvű kelet-ukrajnai népesség jogairól. A harc geopolitikai pozíciókért, no meg palagázkészletekért és ipari üzemekért folyik, amelyek egy részéből – megintcsak állítólag – a segélykonvoj kamionjai már el is vitték Oroszországba a gyártósorok egy részét. Közben elsikkad a legfontosabb: a válságövezetben élők többségének már édesmindegy, hogy Porosenko vagy Donyecki Népköztársaság, Európa vagy posztszovjet vámunió, ők – ha kezdetben támogatták is a szakadárokat – most leginkább békét akarnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.