galéria megtekintése

Lángok és álmok

6 komment


Dési András

Darren Wilson halkan beszél. S nem úgy fest, mint egy megrögzött fajgyűlölő gyilkos, aki örömét lelte abban, hogy több golyót eresztett Michael Brownba. Wilson az a fehér rendőrjárőr, aki augusztusban St. Louis egyik, többségében feketék lakta elővárosában, Fergusonban lelőtte a vele összetűző kamaszt. Wilson ellen a nagyesküdtszék döntése nyomán nem emelnek vádat. Erre Fergusonban ismét zavargások törtek ki: autók, üzletek lángoltak, fosztogattak. A tiltakozások azonban gyorsan túlléptek Missouri államon, az USA több nagyvárosában tüntettek a túlnyomórészt fehér esküdtekből álló testület határozata ellen.

Darren Wilson a televízióban nem tűnik szörnyetegnek. Az ABC Newsnak nyilatkozva azt mondta: az élete forgott kockán, a nála sokkal nagyobb és erősebb Brown elképesztő agresszivitással támadt rá. Amerikában azonban sokak, főleg a feketék szemében Wilson cselekedete a fehér uralom alatt működő igazságszolgáltatást testesíti meg. Azt a jogi rendszert, amely a feketéket szisztematikusan hátrányos megkülönböztetésnek teszi ki, és amely lényegében felhatalmazást ad arra, hogy a rendőrök túlzott fizikai erőszakot és fegyvert használjanak, főleg a fiatal feketék ellen. Akik a törvény előtt eleve hendikeppel indulnak, s az sem véletlen, hogy az amerikai börtönökben ülők döntő többsége is fekete. Kérdés, Wilson esetleges bíróság elé állítása mennyire hűtötte volna le a kedélyeket. Az eljárásban valószínűleg jobban lehetett volna tisztázni a történteket, bár a közvélemény nyomása, a médiafelhajtás óriási nyomással nehezedett volna az ítélkezőkre.

A Wilson–Brown-ügy óhatatlanul Rodney King esetét idézi. Azét a fekete férfiét, akit 1991-ben Los Angelesben vertek össze. Az atrocitás a mostanihoz hasonló zavargásokat idézett elő, a rendőri vezetők pedig fogadkoztak, hogy levonják a szükséges konzekvenciákat.

 

Azóta eltelt több mint húsz év, Amerika sokat változott. Fekete elnöke van, volt már fekete külügyminisztere is. Ám jött szeptember 11., a terrortámadások nyomán az amerikai rendőrségek félkatonai alakulattá változtak, amelyek mindenre úgy reagálnak, mintha terrorcselekménnyel állnának szemben.

Amerika sokat változott, de még mindig nem eleget. A rasszizmus jelen van a tengerentúli társadalomban. Csak éppen sokkal rejtettebben, kifinomultabban jelentkezik, mint húsz, harminc vagy ötven évvel ezelőtt. Ezen sem a washingtoni Fehér Ház első fekete lakója, sem a számtalan diszkrimináció-ellenes törvény nem tud változtatni. A fejekből kellene valahogy kiűzni az előítéleteket.

Addig is érdemes újra és újra olvasni a néhai Martin Luther King híres 1963-as beszédét. King tiszteletes a többi közt arról beszélt: van egy álma, hogy a gyermekei egy napon olyan országban fognak élni, ahol nem a bőrszínük, hanem a jellemük alapján ítélik meg őket.

Ezen itt, a Kárpát-medencében is érdemes elgondolkodnunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.