galéria megtekintése

Választási csalás

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 02. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Orbán Viktor 2006-ban igen határozottan választási csalásra utasította a pártját. Pontosabban arra, amit ő és a pártja választási csalásnak minősített és az Országos Választási Bizottság is elítélt 2002-ben, az előző országgyűlési választásokon. Azt minősítették így, ha egy párt (2002-ben a települések egy részében az MSZP) aktivistái a szavazás napján felkeresik azokat, akikről úgy tudják, hogy még nem szavaztak, és az ő szimpatizánsuk. Ásotthalmon is, Tatán is hangfelvétel készült arról, hogy Orbán kiadta a parancsot: mindenkit, akit Fidesz-szavazóként ismernek, személy szerint, házról házra fel kell keresni, és el kell cipelni a szavazófülkébe. Ha ez nem választási csalás, akkor Orbán 2002-ben rágalmazott; ha az, akkor meg csalásra bujtott fel.

Ma már ez a kérdés nem kérdés, mert nincs kampánycsend. Ha nincs, akkor nyilván a szavazás napján is lehet bárkit szervezetten agitálni. A szervezett szállítás tilalmát is a kampánycsendről szóló 41. § tartalmazta a választási törvényben. A kampánycsenddel együtt ez a tilalom is megszűnt. Novemberben olyan törvénymódosítást fogadtak el, természetesen egyoldalúan és puccsszerűen, amely kifejezetten megengedi a szervezett szállítást, ha nem nagy busszal, csak kicsivel, avagy személygépkocsival végzik. Ezzel a láncszavazás gyakorlatilag leleplezhetetlenné és büntethetetlenné, tehát a szavazás titkossága megtörhetővé vált. Ami a kocsiban történik, senki más nem látja, tehát ellenőrizni lehet, hogy a szervezett szállításba bevont emberek arra szavaznak-e, akire a szervezett szállítók akarják.

A választási szabályok könnyű sérelmeiből ily módon súlyosak lehetnek, és ezt Orbán tudatosan tette lehetővé és büntethetetlenné.

 

És ezen csalások mögé immár odaállítható a helyi hatalom ereje.

A helyi hatalom túlnyomórészt Orbán pártjának kádereiből áll. Ezek bármikor a mélybe lökhető és a magasba emelhető, csődbe vihető és módossá tehető káderek. Kegyvesztetté válhatnak és kegyekben dúskálhatnak. Orbán Viktor eligazító országjárásai során mindig erőteljesen hangsúlyozta, hogy aki nem hozza a szavazatokat, ne számítson semmi jóra. Ezt rapid személycserékkel nyomatékosította. Az országot tehát jelentős részben lefedik azok a káderek, akiknek a sorsa azon múlik, milyen választási eredményt szerveznek meg a Pártnak.

Ezen káderektől viszont rengeteg kisember sorsa függ. Most már alanyi jogon, a helyi hatalom kényétől függetlenül senkinek nem jár betevő falat. Akinek nem adnak közmunkát, a legnyomorúságosabb segélytől is elesik. De megfosztható attól egyébként is bárki, az életkörülményeire hivatkozva, a legteljesebb önkénnyel, a legéletszerűtlenebb és nyilvánvalóan teljesíthetetlen feltételek állításával. Például akkora lakóterület megkövetelésével, amelyről a mélyszegénységben álmodni sem lehet. De nem kell ahhoz mélyszegénynek lenni, hogy a helyi káder valakit tönkre tudjon tenni. Akinek földje, vállalkozása, állása van, vesztenivalója is van. Ha szervezetten a szemébe néznek, hogy gyere szavazni, hősi lélek kell hozzá, hogy ne menjen.

A szavazó kiszolgáltatott a helyi kádereknek. A helyi káderek kiszolgáltatottak Orbán Viktornak. Az ország kiszolgáltatott a rendszerszerű, tömeges és támogatott választási csalásnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.