galéria megtekintése

Lakájmédia

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 13. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Vlagyimir Putyin április 22-én, egy hónappal a Krím lenyelése után több mint háromszáz újságírót tüntetett ki. Sokan katonai érdemrendeket kaptak, páran egyenesen olyat, amilyet hadvezéreknek szoktak odaítélni, például az Alekszandr Nyevszkij-érdemrendet, de akadt, aki a hírszerzők körében népszerű Haza Szolgálatáért valamelyik fokozatát viselheti ezentúl büszkén a zakóján. Illetve nem viselheti, merthogy titkos rendeletről van szó, az orosz sajtó is csak jó két hét késéssel szerzett róla tudomást.

Bár az MTI moszkvai tudósítója akkor rendben beszámolt róla, Magyarországon a dolog nem vert különösebb hullámokat. Mi itt nyilván hozzá vagyunk már szoktatva, hogy a politika csahos kutyáinak olykor megsimogatják a buksiját, és vetnek nekik a koncból, aki meg nem ugat együtt a kórussal, annak felkopik az álla. A nyugati lapok egy kicsit jobban meghökkentek, de nagyon ott sem lepődtek meg: az orosz sajtó derékhada hónapok óta őket vádolja hírhamisítással, hát persze hogy Putyin – ahogy az indoklásban szerepel – az objektív tájékoztatásért adta a kitüntetéseket, mi másért.

Az orosz közvélemény zömének fogalma sincs arról, hogy az éremnek van másik oldala is, a véres ukrajnai események korántsem varrhatók kizárólag a kijevi politikusok és a szélsőséges Jobb Szektor fegyveres hordáinak nyakába. Elsikkadt Putyinnak az a beismerése, hogy a Krímben valóban orosz kommandósok voltak a „kis zöld marslakók”, akik megszervezték a félsziget „önkéntes” csatlakozását Oroszországhoz. Az orosz elnök most azt állítja, hátrább vonták csapataikat a két ország határáról – de ezt meg a Pentagon cáfolja, ott nem így látják, pedig nézik egész nap. A Kreml azt is tagadja – már megint –, hogy titkos akcióval lázítana az ukrán kormány ellen.

 

Az orosz sajtó közben teljesen objektíven tömjénezi Putyint, amiért ilyen remekül túljárt a Nyugat eszén, nem csoda, hogy a népszerűsége már 82 százalékos. Persze. Az orosz sajtó szerint vasárnap a kelet-ukrajnaiak 89–98 százaléka szavazott Oroszországra. Ha valaki másként tudja, például az utolsó szakmailag tisztességes – és persze cérnaszálon függő – televízió, a Dozsgy vagy az utolsó ilyen rádió, a miheztartás végett a Gazprom által felvásárolt Eho Moszkvi, ott legfeljebb nem osztanak kitüntetést.

Régen úgy volt, hogy egyszer majd Oroszországban is demokrácia lesz, a sajtó pedig az államtól függetlenül fog működni. Most ellenben attól kell tartani, hogy az Európai Unió egyik-másik tagállamában eltanulják az orosz módszert: ha a lakosság nem tud a tényekről és az ellenvéleményekről, a kormánypárt „örök” kétharmaddal számolhat.

Mint a régi szovjet viccben, amelyben letűnt korok hadvezérei sóvárogtak csodafegyverek után. Hannibálnak tank kellett volna, Dzsingisz kánnak vadászbombázó, Napóleonnak meg a Pravda: sose tudta volna meg senki, hogy veszített Waterloonál.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.