galéria megtekintése

Kuruzslók

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 12. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Volt egy kis felhördülés, amiért az edelényi születésű T. Mária közel öt éven át úgy dolgozott orvosként Egerben a kórházban, a városi ügyeleten és Tiszanánán, helyettesítő háziorvosként, hogy nem volt diplomája. Vagyis volt neki, csak hamis. A „Diplome d’Etat de docteur en médecine” jelzésű állami orvosdoktori oklevelet állítólag Toulouse-ban szerezte. Hogy miért pont erre a városra esett a választása, nem tudni.

Talán az asszony megrögzött frankomán. Imádja a meleg croissant-t, élvezettel keni a házi vajat reggelente a bagettre, s akárcsak a francia nők többsége, ő sem húzza ki vastag fekete ceruzával az alsó szemhéja kontúrját. De az is lehet, hogy edelényi kisgyerekként, jobb életről álmodozva órákig ült a Bódva partján, s bámulta a híd túloldalán lévő romos L’Huillier-Couburg kastélyt, amelynek építtetője egy francia katonatiszt volt.

Elképzelte, hogy kastélyúrnőként nem kellene lemondania Louis Vutton táskákról, gyönyörű karórákról, szőlőbirtokokról, új-zélandi koncertélményekről, s egyéb, csak az úri nép számára elérhető élvezetekről. Francia lovag híján azonban kénytelen volt a saját lábára állni. Hosszú évekig dolgozott egészségügyi asszisztensként, talán ott érezte meg, nem is olyan ördöngös ez a szakma.

 

Mentségére legyen mondva, legtöbbször torokgyulladással diagnosztizálta a hozzá fordulókat, gondolta, az antibiotikum vagy az ilyen-olyan pirin nem árt senkinek, ha meg nagy a baj, úgyis kórházban köt ki a beteg. Hogy a mostani állapotokat ismerve ez jó vagy rossz, megint más kérdés.

Tegyük a szívünkre a kezünket!

Sorsunkról döntő, választott képviselőink naponta szavaznak meg törvényeket olyan témakörökben, amelyekhez papírforma szerint még csak nem is konyítanak. Itt van mindjárt a jászapáti Pócs János, akinek legmagasabb iskolai végzettsége víz- és gázszerelő, de amúgy dinnyetermesztőként dolgozik évek óta. Legutóbbi bravúrja, hogy „leanyaképviselőzte” az LMP-s Szél Bernadettet, és leteremtette, amiért szerinte kivándorlásra buzdítja a fiatalokat.

Vagy a másik dinnyés, a mezőgazdasági technikumot végzett Simonka György dinnyeszövetségi elnök, akinek köszönhetően idén a piaci árnál harminc forinttal többet fizettünk egy kiló dinnyéért, árkartellileg.

Vagy a gépésztechnikus Firtl Mátyás, aki bizonyára geopolitikai szempontok miatt volt évekig a parlament európai ügyekért felelős bizottságának alelnöke, most épp tagja: tény, hogy Kópháza hajdani alpolgármestereként hozzá esik legközelebb Európa.

Vagy a mezőgazdasági gépszerelő Boldog István, aki közösségi oldalán néhány hete felhívást tett közzé, miszerint keresi azt a három személyt, akik egy világos színű terepjáróval Kétpón a Hét Vezér sétányra behajtottak, megnézték a szobrokat, a két hölgy egyike elvégezte a dolgát, „épp Előd vezér szobra mellett!,” majd szabálytalanul, a forgalommal szemben távoztak a településről!

Képviselőink mentségére legyen: orvosnak legalább egyikük sem hazudja magát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.