galéria megtekintése

Kukurikú, itt a farkas!

3 komment


Fekete Gy. Attila

Szögezzük le a tényt! Az égvilágon semmit nem tudunk arról, hogy mi történt a Teréz körúton szombat éjszaka. Egy húszas éveiben járó, 170 centi magas fickó felrobbantott egy bombát két arra járőröző rendőr mellett.

Nem tudjuk, ki ő, azt sem, hogy miért tette, miért ott és miért azt a két rendőrt akarta megölni. Merthogy ölni akart, abban Papp Károly országos rendőrfőkapitánynak nyilvánvalóan igaza van. Mi másért tett volna ki tudja hány szöget és más, ahogy mondják: repeszképző anyagot házi készítésű bombájába?

Ezeket már nagyrészt vasárnap is tudtuk.

 

Hétfőn aztán összeült a parlament nemzetbiztonsági, valamint a honvédelmi és rendészeti bizottsága, vagyis a belbiztonságért felelős számos hatóság parlamenti ellenőrei, és alig egy óra alatt megnyugodtak.

Legalábbis megkönnyebbültek.

Pedig a jelek szerint Papp Károly nekik sem mondott lényegesen többet arról, hogy mi történhetett, mint pár órával korábban, a vasárnap esti sajtótájékoztatóján az újságíróknak. „Semmit nem zárhatunk még ki", mondta. Magyarán: fogalmuk sincs, ki robbantott és miért.

Mégis megnyugodtak a képviselők. Mert „a nyomozás jelen állása szerint nem valószínű, hogy a támadónak vallási, főleg nem, hogy dzsihadista indíttatása lett volna". Tehát nem migráns volt, és nem is az Iszlám Állam. Másfelől, hogy a nyomozás állása szerint egy szó sem igaz abból a sok ­összeesküvés-elméletből, ami a történtek óta megjelent a világhálón, ahol sokan a kormányt sejtették a merénylet hátterében, hisz nekik nyilván jó, ha az emberek félnek.

Az október 2-i készülődés jegyében pró és kontra felheccelt ország egyik fele nem esett a másiknak, senki nem esett neki az idegeneknek, sem azok vélt vagy valós védelmezőinek, sem azoknak, akik a migránsokkal riogatva egyre orbitálisabb hazugságokkal riogatnak másokat.

Mert a nép bölcsebb a felheccelőinél? Vagy csak óvatosabb. Talán mégis egy szélsőséges aktivistának gurult el a gyógyszere? A világhálón valaki a közelmúltban felvázolta, hogy milyen „isteni kampányfinis lenne egy terrortámadás".
Senki nem háborodott fel itt sem, ott sem, senki nem kelt ki magából.

Még a rendőrök sem tudják, mi motiválta a robbantót. Bekattant vagy kampányfiniselt, s ha ez utóbbi, vajon kéretlen támogatóként tette valakinek az oldalán vagy csak úgy, a balhé kedvéért. Vagy valami egészen más történt.

Tény, hogy irgalmatlan erővel robbantott. És a máskor oly gyors, oly végtelenül hatékony kormányzati kommunikáció most lapított. Meg sem kísérelte megnyugtatni a zembereket. Higgyük el, hogy nem azért volt a késlekedés, mert azt számolgatták ­– kormányoldalon és vele szemben egyaránt –, hogyan hozhatják ki a legtöbbet a szombati robbantásból. Nem értünk aggódtak, csak azért, hogy egy héttel a szavazás előtt vajon mennyit árthat vagy hány szavazatot hozhat egy robbantás.

Nyilván nem ez történt. Csak elakadt a szavuk a meglepetéstől. Farkast kiáltottak, és megjelent. Hoppá. Ez nem szerepelt a hecckampánytervekben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.