galéria megtekintése

Kukkolók

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 18. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Szeretünk kukucskálni. Évszázadunk a globális voyeurizmus, kukkolás korszaka. És mindez független politikai irányzatoktól, sőt kultúráktól is. De e jelenség igazi otthona a popkultúra által vezérelt demokráciákban van. Világjelenség. Egyik főszereplője a volt IMF-vezér, az egyébként szocialista kötődésű Dominique Strauss-Kahn. Mindezt azért írom, mert most éppen Lengyelországban dúl a politikai pornó.

A lehallgatás általi leleplezés nem vezetett több demokráciához, jobb kormányzáshoz

Szombaton nyilvánosságra hozta a liberális Wprost hetilap, hogy hangfelvételekhez jutott, amelyeket közöl, mert nem tehet másként. Három másik lap elutasította a közlést.

 

Az egyik felvételen a lengyel jegybank elnöke beszélget a belügyminiszterrel. A fő téma: miként segíthetne a bank a kormányon, hogyan lendíthetné fel a gazdaságot, hogy a jövőre esedékes választások előtt pár hónappal a polgárok már azt érezzék, valóban jobban megy nekik. Egyébként – állapították meg – a jobboldal nyer, és a beruházók elmenekülnek az országból, megáll a lengyel gazdaság fejlődése.

A két férfiú azonban meglehetősen szabadszájúan beszélt. A jegybankelnök az aktuális pénzügyminiszter leváltását követelte, közben utalt annak zsidó származására.

Azt is feltételként szabta meg, hogy változtassák meg a jegybanktörvényt, különös tekintettel a monetáris tanács tagjainak bebetonozott státuszára. Mindkét követelmény teljesült. A másik szalagon az akkori közlekedési miniszter a pénzügyminiszter-helyettes közbenjárását kérte felesége adóügyeinek rendezésére.

A média a beszélgetések nyelvezetén és az alku tényén akadt fenn, ahogy az ellenzék is.

A kormány a kiszivárogtatáson, amit puccskísérletnek minősített. Két embert már letartóztattak az ügyben. Érdekes lesz, ha megtudjuk, ki rendelte meg a lehallgatást, ki intézte, hogy felajánlják a médiának? Nem csodálkoznék, ha kiderülne: a kormánypárt belső konkurenciaharcáról van szó.

Tusk lengyel miniszterelnök azzal védte belügyminiszterét, hogy az ordenáré stílusban folytatott beszélgetés fontos országos ügyekről szólt, s ezért nem váltja le.

Akik az ügyet előkészítették, jól ismerik a bulvárvezérelt mai közéletet. A szélsőséges hangnem és a pikáns részletek könnyebben eljutnak az elbutított közvéleményhez, mint az elemzések, a következmények nyilvános mérlegelése. A komoly sajtó, a felelős tv-műsorok eltűntek a nyilvánosságból. Lengyelország vezető napilapjának példányszáma hat-nyolc év alatt a harmadára zsugorodott. A bulvárban szokásos alpári stílus, gyalázkodó érvelés diktál világszerte a politikában.

A lehallgatás általi leleplezés nem vezetett több demokráciához, jobb kormányzáshoz. A tisztulás elérhető néha kiszivárogtatott iratok segítségével. Lásd Pentagon-papírok, Nixon-szalagok. De ehhez felelős média, független bíróság és jó veszélyérzettel felszerelt kormánypolitikusok kellenek.

Lengyelországban pedig sikerülhet megtalálni a megrendelőket, feltárni a kukkoló politikai puccsok anatómiáját. Érdekes lenne.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.