galéria megtekintése

Kufárok

2 komment

A szerk.

Pénzbe fog kerülni – jövendölte Orbán Viktor múlt pénteken a bajor miniszterelnök társaságában, amikor a törökökkel kötendő brüsszeli alkuról beszélt. Hozzátehetjük, sok pénzbe fog kerülni, mert ez a nagy eurázsiai ország kulcsszereplő a menekültválságban.

Jól tudja ezt Erdogan. Kormányfője hétfőn jócskán megemelte a téteket, amikor az „EU-val vállvetve vállalt erőfeszítések" jegyében új követelésekkel rukkolt elő. A múlt ősszel kialkudott hárommilliárd euró után további 15 milliárdot kért, ha ebből utóbb engedett is. Már csak hab a tortán a törökök vízummentességi igénye, de Európa kiszolgáltatott, zsarolható helyzetben van. S ezzel a törökök élnek is. Tegnap este úgy tűnt, az uniós vezetők hajlandók a kért anyagi áldozat meghozatalára. A hírek szerint Orbán Viktor volt az, aki az alku „menekültcseréről" szóló részére nemet mondott.

A terv az volt, hogy minden Görögországból Anatóliába visszaküldött szíriai menekült helyett az Unió országai befogadnak egy ENSZ által regisztrált, Törökországban élő szíriait. A ráció mögötte érthető: elfogynak a próbálkozók, ha az egyénnek nem éri meg életét kockáztatni a tengeren Európa felé, mert ő maga nem nyer bebocsátást akkor sem, ha eléri a partokat. A magyar kormányfő erre nemet mondott, holott a befogadás költségeit Brüsszel állná.

 

Az igazság azonban az, hogy helyesen cselekedett: cinikus politikusok kezében folyamatos tragédiákba torkollana a menekültek életével játszó cserebere az Égei-tengeren. Ennél kell, hogy legyen jobb európai megoldás, még ha az sem fog tetszeni Orbán Viktornak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.