galéria megtekintése

Krumpli se

3 komment


Batka Zoltán

Változhatnak rendszerek, kormányok, szegényből és krumpliból mindig lesz Magyarországon. Hol az egyikből több, hol a másikból. Sajnos 2010 óta a lehető legrosszabbul áll fel a páros: szegényből több van, az egyre gyakoribb aszályos nyarak miatt krumpliból pedig kevesebb. A forró és a kegyetlen nyarakat nemcsak az ember, de a krumpli is nehezen viseli, a termelők ilyenkor hiába locsolják a földeket, úgy is jóval kevesebb burgonya terem, viszont jóval költségesebben. Az esős és a forró nyarak váltakozásával így ugrott egyik évről a másikra a duplájára, vagy esett felére a burgonya ára.

A hetvenes évektől a 2010-ig tartó időszakban – a Bokros-csomag utáni rövid sokkot nem számítva – a krumpliár változékonysága inkább zöldségpiaci kuriózum volt. Az utóbbi öt évben a mélyszegénységben élők körének bővülésével az esetleges áremelkedés egyre inkább „krumplihelyzetté" válik. A magyar szegények élete ugyanis évszázadok óta és ma is a tészta mellett a krumplitól függ, amit „díszítéstől" függően slambucnak, grenadírmarsnak vagy – ha a nehéz sorban élő hó elején vagy jobb napokon kolbászhoz is jut – paprikás krumpliként eszik. Ha pedig egy forró nyár után megdrágul a krumpli, úgy a mai magyar szegényei sem tudnak helyette kalácsot venni, ahogy azt régen Marie Antoinette javasolta a párizsi éhezőknek. Márpedig az Orbán-kormány szegényellenes politikája nyomán mára ott tartunk, hogy az egy-egy aszályos nyár nyomán megugró krumpliár százezreknek azt jelenti, hogy sokkal kevesebbet ehet.

Országszerte szaporodnak azok a háztartások, ahol az éhezés nem valamiféle fenyegetés, néhány rossz nap baja, hanem kőkemény rea­litás. Olyan háztartások, ahol az olyan váratlan többletkiadás, mint a burgonya árának emelkedése annyit tesz, hogy a hó vége felé már egyre több az olyan nap, amikor a családnak, felnőtteknek és gyerekeknek is főtt étel nélkül, gyakran korgó gyomorral kell lefeküdnie.

 

Mert még a kabinettel amúgy néha a szakmai korrektség határát súrolóan lojális Központi Statisztikai Hivatal (KSH) részadataiból is kiderül, hogy baj van. A rendszerváltáskor még 3500 kalória volt az egy főre eső napi élelmiszer-bevitel szintje. A Bokros-féle megszorítások okozta hullámvölgyet leszámítva a rendszerváltás utáni időszakban folyamatosan 3000 kalória felett fogyasztott egy átlagos magyar ember. 2010 óta viszont makacsul csökken az embereknek jutó táplálékmennyiség, immáron 2900 kalóriára esett az átlagos a napi kalóriabevitel. A részadatokból pedig kiderül, hogy nem a számtalan előnnyel segített jómó­dúaknak fogták vissza az evést a korszerű táplálkozás jegyében.

Számukra a napsütéses, a forró nyár továbbra is a nyaralás, a bronzra barnulás ígéretét jelenti. Viszont százezrek élnek közöttünk, akiknek a száraz meleg drága krumplit, lisztet, tésztát jelent. Akik előbb tudnak esőt imádkozni az égből, mint méltányosságot a földi hatalmasokból.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.