galéria megtekintése

Krónikus rasszizmus

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 03. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

A tömeghisztéria jó esetben múlandó. Az idegengyűlölet és a rasszizmus azonban krónikus állapot. Vámosszabadin egy üres kaszárnyaépületben, a falu legszélén tavaly létesített menekülttábor – szakszóval befogadóállomás – nyitásakor százak akcióztak. Voltak köztük a falu nyugalmáért aggódó emberek, a háborgás mögött azonban már akkor is főleg ordas eszmék hitvallói álltak. Ők hiszterizálták a falu egy részét, s próbálták a győrieket is, ám a menekültügyben egyébként is tapasztalt város sem intézményesen, sem informálisan nem hagyta magát belerángatni az egyre erőteljesebben rasszista arcot öltő akciókba.

Akad, aki még ma is a vámosszabadi menekülttábor bezárását reméli
Akad, aki még ma is a vámosszabadi menekülttábor bezárását reméli
M. Schmidt János

Az öngerjesztő folyamat döbbenetes indulatokhoz vezetett. A civil csoportba tömörült tiltakozók egyik vezéralakja például a közösségi oldalon azt kívánta az alpolgármesternek, szexeljen egy HIV-pozitív lánnyal. (Vélhetően azért, mert karácsonykor a polgármesterrel együtt ajándékot, gyümölcsöt vitt be a szállóra.) A képviselő-testület tagjait, a falu vezetőit pedig a napokban is csak „tetveknek” nevezte a Facebookon. A belügyminiszternek azt ajánlotta: a helyében ő hamar bezáratná a tábort, mielőtt „hirtelen megtelne a környék árpádsávval-gárdistával.” (Időközben e beírások egy része lekerült az oldalról, de ordenáré stílusú kommentek maradtak bőven.)

 

Ennek a főként a faluba betelepültek által alkotott csoportnak a naponta megjelenő fenyegetéseit, hazugságait senki nem vette komolyan. Pedig lépésről lépésre volt tetten érhető a hétköznapi rasszizmus térhódító ereje, a hisztérikus bűnbakképzés. Még egy betöréssorozatot is a menekültekre kentek volna, de sajnálatukra kiderült, hogy helybeli volt a tettes. A készenléti erőkkel folyamatosan szolgálatot teljesítő rendőrség hivatalos statisztikái szerint a menekültek egyetlen bűncselekményt sem követtek el.

Szomorú tapasztalat, hogy egy ideig nem csak a Jobbik állt melléjük. Ha formálisan nem csatlakoztak is hozzájuk, de kárörvendve, tenyerét dörzsölgetve nézte mindenki a rasszizmus hétköznapi megnyilatkozásait, aki a Fideszre haragszik. Hiszen ezzel azért a belügyminiszterbe jól bele lehetett rúgni. Több televízió is szívesen adott hangot a „civileknek”. Csak hát egy demokrata ember, intézmény vagy szervezet rasszistákkal politikai haszonszerzés céljából sem szövetkezhet. Még csak az elhallgatás szintjén sem.

A belügyminiszter még a tábor nyitásakor megígérte a falunak, hogy március végéig közösen áttekintik a helyzetet. Ez hétfőn megtörtént, részleteket pénteken közölnek. A mostani migrációs helyzetben a tábort aligha zárják be. Nyilván valamilyen egyezségre jutnak a falu vezetőivel. A civilek azonban semmiféle alkuról nem akarnak hallani. Most azzal csalogatják Orbán Viktor csütörtöki győri beszédére társaikat, hogy a miniszterelnök ott jelenti be a menekülttábor bezárását. Tudják persze, hogy erre nincs esély, de alkalomnak jó lesz a tiltakozásra. Őket csak az tartja felszínen, ha indulataik gyakorlóterepet találnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.