galéria megtekintése

Közterrorista

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 18. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Most már a föld alól is kerítenie kell a TEK-nek egy „azonosított terroristát”, ha egyszer nem más, mint a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója erősítette meg a köztévé szerda esti hírét, miszerint a röszkei határátkelőt támadó migránsok között ilyen is volt. Végül is a politikusok már jó ideje riogatnak a szerintük elsősorban gazdasági bevándorlók, s nem igazi menekültek tízezrei között megbúvó terroristákkal, épp itt volt az ideje, hogy a magyar terrorelhárítás találjon is egyet.

A baj csak az, hogy Pintér Sándor belügyminiszter még csütörtök délelőtt sem tudott arról, hogy a határátkelőt megostromlók hangadójaként őrizetbe vett szír férfi „azonosított terrorista lenne”. Kérdésünkre reményét fejezte ki, hogy a TEK rövid időn belül tisztázza a gyanúsított hátterét. Ezek szerint Pintér csütörtöki nyilatkozatáig ez nem történt meg. De akkor mire fel állította Bakondi, amit állított?

Már szerda este sejteni lehetett, hogy vagy valami fatális félreértésről lehet szó, vagy a kormányzati kommunikáció egy újabb eszement húzásáról. Mert ha a hangadó szír, vagy bármelyik más gyanúsított „azonosított terrorista” volna, ujjlenyomatai alapján a TEK számítógépei percek alatt kidobták volna a nevét és minden mást, amit a világ rendőrségei és titkosszolgálatai eddig összeszedtek róla. És már rég túl lennénk azon a nemzetközi sajtótájékoztatón is, ahol véres rongyként lobogtathatná a kormány a terrorista fotóját: lám, mi megmondtuk, hogy a menekültekkel terroristák is érkeznek.

 

Ebben speciel igazuk lehet. Bár nehezen hihető, hogy az Iszlám Állam vagy az al-Kaida vezetői olyan ostobák lennének, hogy éppen egy nyilvántartott terroristát küldenek zavargásokat szítani Röszkére. Ettől még ez is megtörténhetett. Nem ártana azonban, ha akkor kiáltana terroristát a kormány, ha azonosítottak és elfogtak egyet. Mert egy dolog migránsok tízezreivel riogatni az embereket, hogy elveszik a munkájukat, meg hogy nem tartják tiszteletben a kultúrájukat, és egy másik már a határainkon álló, rendőreinket kővel dobáló azonosított terroristákkal fenyegetőzni.

Van az a mese a kiskakasról. Addig kiabálta, hogy kukurikú, itt a farkas, míg a végén már senki nem hitt neki. Értem én, hogy a kormánynak jól jönne most egy terrorista. Kérdés, hogy egy „lám, mi ezt is megmondtuk” megéri-e, hogy semmibe vegyék a terrorelhárítás minden szabályát. Mert sehol a világon nem jelentik be egy terrorista elfogását azelőtt, hogy kihallgatták és a kapcsolatait feltérképezték volna. Mielőtt kiderítenék, hogy nincsenek-e társai, akik esetleg már átjutottak a határon.

De ha már Bakondi megerősítette a hírt, akkor kell egy terrorista. Ha nincs jobb, jó lesz a szír hangadó is. Végül is, amit tett, alappal minősíthető terrorcselekmény előkészületének. És akkor majd a kritikusok orra alá lehet dörgölni: lám, mi megmondtuk. Kicsit talán elhamarkodottan mondtuk, talán nem is az igazat, de mégiscsak, van itt egy terrorista.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.