galéria megtekintése

Közszolgálati Origo

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 06. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

A gonosz, kapitalista sajtómágnás, Robert Maxwell mondta egykor: hír az, amit valaki el akar titkolni – minden más csak reklám. Az újságíró-iskolákban általában az első nap első óráján jutnak el idáig, de a mi állampártunk pártmédiájának működtetői és gazdái a jelek szerint kihagyták ezt a leckét.

Azt írja ugyanis az újság (ezúttal a 444), hogy az Orbán-kormány már régóta dolgozik az Origo domesztikálásán, és Lázár János e célból át is adott egy 150 oldalas tanulmányt a portált tulajdonló Telekom-csoport vezetőinek, amelyből nem más derül ki, mint hogy a „közszolgálati” híradónál a legnagyobb magyar híroldal sokkal ellenzékibb.

Életszerű, hogy ezt így felmérték, de bizonyítani nem tudjuk. Viszont van egy rossz hírünk: a közmédia hírműsorainál nemhogy az Origo, de még a meteorológiai Időkép.hu is ellenzékibb, ez azonban egyedül az állami pénzből (mindannyiunk adójából) működő hírszolgáltatás munkáját minősíti.

 

Mi személy szerint el tudunk képzelni akár olyan országot is, amelyben csak az ellenzéknek van titkolnivalója, és így a köztévének/közrádiónak a hatalom ellenőrzése (lásd még: alaptörvény, médiatörvény) helyett kizárólag az ellenzéki pártok és politikusok szennyesében kell turkálnia.

Az Origo főszerkesztője mellett demonstráltak szerdán
Az Origo főszerkesztője mellett demonstráltak szerdán
Móricz-Sabján Simon

Magyarország azonban, ahol a kormányoldal egyik legnagyobb hatalmú politikai szereplője ismeretlen személy(ekk)el az oldalán titkos külföldi luxusutazásra megy, majd a lelepleződése után az egyébként szigorúan államérdekből lebonyolított jutalomút költségét (a nagyobb botrányt megelőzendő) visszafizeti az államkasszába, biztosan nem számít ilyen országnak: nálunk bizony a hatalmon lévők füle mögött is elég vastag a vajréteg, és a sajtón kívül láthatóan senki más nem érzi a feladatának, hogy mindezért elszámoltassa őket.

Úgy is mondhatnánk: errefelé a hatalmasok viselt dolgainak szemmel tartása lenne a közszolgálatiság alfája és ómegája – vagy ha úgy jobban tetszik, az Origója.

Vajon miért ilyen nagy a különbség az állami pórázon tartott és a szabad(abb) sajtó hírszerkesztési gyakorlata között? Az újság- és műsorkészítés viszonylag jól definiált szakma, kőbe vésett szabályokkal. Ha a teljes független (azaz olvasóból/nézőből és piaci bevételekből élő) médiában Rogán Antal ingatlanvagyonának csodával határos megszaporodása vagy Lázár János szállodaszámlája a vezető hír, akkor az még belefér, hogy mindezt a közmédia csak a második hírblokkban hozza – bár már az sem elegáns. De ha a kormány számára kényelmetlen anyagok szisztematikusan nem kerülnek be az esti híradóba, arra semmilyen elfogadható magyarázat nincs, és még törvénytelen is.

A vonatkozó törvényben ugyanis ez áll: „Mindenkinek joga van arra, hogy megfelelően tájékoztassák a helyi, az országos és az európai közélet ügyeiről, valamint Magyarország polgárai és a magyar nemzet tagjai számára jelentőséggel bíró eseményekről. A médiarendszer egészének feladata a hiteles, gyors, pontos tájékoztatás ezen ügyekről és eseményekről.” Azokról is, amelyeket „valaki el akar titkolni.” Sőt...

A közmédia másfélszer annyi adót költ saját magára évente,mint amennyi az egész médiaszektor teljes éves reklámbevétele. Amennyiben az irdatlan summából fenntartott hírgyár helyett az Origónak és társainak kell elvégezniük a valódi közszolgálatot, azért Lázárig (sőt Orbánig) bezárólag sokan szégyellhetnék magukat – de a célkeresztbe került hírportál főszerkesztője és munkatársai a legkevésbé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.