galéria megtekintése

Közös múltunk hamvai

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 19. számában
jelent meg.


Vári György
Népszabadság

Ha akarjuk, persze, csinálhatunk úgy, mintha meg lennénk lepve, mi több, fel volnánk háborodva azon, hogy kiváló kollégáink bevallják a Saul fiáról írott kritikájukban: nem hallottak a megsemmisítő táborok foglyaiból álló Sonderkommandókról, hogy valamiféle rémséges történelmi kuriózumnak tekintik őket, amellyel inkább csak a szakavatottak kis csoportja foglalkozott Nemes Jeles László filmjét megelőzően. Csinálhatunk úgy, mintha mindez valami furcsa anomália, X. és Y. személyes történelmi műveletlensége volna, nem pedig a magyar oktatási-közművelődési-emlékezetpolitikai intézményrendszer teljes csődjének apró, de látványos bizonyítéka.

Miközben az utóbbi években aránylag sokat beszélünk a holokausztról mint a magyar történelem részéről, azért továbbra sem tudunk róla jóformán semmit a világon. Lezajlott a holokauszt-emlékév tavaly, amelyet leginkább Szakály Sándor idegenrendészeti perspektívájú megnyilatkozásai, az angyalkára zuhanó csámpás gigapapagáj Szabadság téri szobra, valamint Schmidt Máriának a történettudomány és a legközvetlenebbül érintett társadalmi csoportokkal folytatott egyeztetés ellen vívott szabadságharca tett emlékezetessé.

A Sorsok Házát úgy kívánná elkészíteni a projektgazda, hogy a nyilvános társadalmi és szakmai vitát döntési szuverenitása elleni támadásnak tekinti, az emlékezetpolitikát olyasminek, amelynek művelésére a parlamenti választások négyéves monopóliumot biztosítanak a győztes közösségi emlékezetek számára a vesztesek felett, ezért nem érvekkel kívánja megvédeni álláspontját, hanem kinevezőinek mandátumára hivatkozik. Győzött a Fidesz, felkérték, most négy évig intézményesen úgy emlékezünk, ahogy ő akarja. Aztán majd egy darabig megint másként. Ahol ilyen színvonalú viták zajlanak a soáról (is), ott tényleg a Sonderkommandóval kapcsolatos tárgyi tudás hiányával van a legkisebb baj.

 

Méltánytalan lenne tagadni, hogy a lokális emlékezet számos színhelyén mindenféle szép és hasznos dolog is történt. Csak éppen a középponti történet helye üres szinte, a legjobb esetben is csak jó szándékú általánosságok töltik ki. Vajon többet tudunk arról, hol milyen szerepe volt a magyar zsidó közösségnek egy-egy település vagy régió életében, kikből álltak azok a nagyon különböző társadalmi csoportok, akiket zsidókként egységesítve tüntettek el hetek alatt nyomtalanul a föld színéről? Tudjuk, kiket gyászolunk?

Súlyosan téves az a közhely, hogy állandóan a múltunkkal foglalkoznánk, arról vitáznánk, hogy közéletünk a múltba révedne. Szó sincs róla, közéletünk példásan futurista, mással sem foglalkozik, csak hogy eltörölje a múltat, és valami szívének kedvesebbel, egyszerűbbel, használhatóbbal helyettesítse – a siker mostanra nagyjából teljesnek mondható. Elmondhatatlanul unjuk már évtizedek óta a saját történelmünket, a könyökünkön jön ki, miközben fogalmunk sincs róla. Nem mondhatni, hogy a munka elején vagyunk. Nagyon-nagyon messze vagyunk még attól is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.