galéria megtekintése

Közmagán terepjáró

29 komment


Megyesi Gusztáv

A hírek szerint több gépkocsi-tulajdonos is levelet kapott a honvédségtől, hogy nyilvántartásba veszik az autóját, sőt ezután a kocsival kapcsolatos minden változást jeleznie kell a minisztériumnak, különben akár hárommillió forintra is büntethetik. Nincs mese, ha a honvédségnek szüksége van az autóra, akkor a tulajnak be kell szolgáltatnia, és drukkolnia, hogy minél előbb véget érjen a rendkívüli helyzet.

Ám kiderült, hogy mindez egyelőre csak a jobb terepjárókra és a minibuszokra vonatkozik. Az Index egyik olvasójának, például, a BMW, a másiknak a Volvo márkájú terepjáróját foglalnák le. Ha jól értjük, akkor ezekben a hónapokban nemcsak a közvagyon veszíti el közvagyon jellegét és alakul át titkos magánvagyonná, hanem a magánvagyon is szép lassan közvagyonná válik. Lehet erre azt mondani, hogy másutt is így megy ez, mert amikor háború van, lefoglalják az autókat, de mi Magyarországon élünk, ahol már az is tisztázatlan, hogy mikor van háború, egyébiránt pedig a történelmi tapasztalatok szerint, ha valakinek valamijét összeírják, akkor az már nem soká marad az övé; ma már például az állami vezetők és hivatalaik elhelyezése is elegendő indok lehet arra, hogy kisajátítsanak egy ingatlant.

Jó jel viszont, hogy a szuperterepjárók lefoglalásával végre először nem a pórnép, hanem a gazdagabb réteg fázik rá. Megy Matolcsy György a csilivili terepjáróján a Várba, hogy bankja titkosított közmagánborozójában borozzék, ám a honvédség leinti, hogy kell neki a terepjáró; mehet tovább Matolcsy borozni gyalog. Így képzeljük mi. És nem rugaszkodtunk el túlságosan a valóságtól, hiszen volt már lefoglalásra példa, csak nem nagyon emlékszünk rá. A tudósítások szerint tavaly ősszel, a menekültválság idején a terrorelhárítók „egész emeletet vettek ki a baranyai hotelekben", vagy például „a civilek által korábban már lefoglalt szobákba települtek be a zalakarosi négycsillagos hotelben", Bázakerettyén pedig „abban a Bonne Chance Hotelben szálltak meg, amelynek a budapesti sztárséf által vitt étterme még a Gault Millau étteremkalauz toplistáján is szerepel", sőt mindjárt itt rendezték be a műveleti központot is.

 

Ez elég erős nosztalgiát ébresztett bennünk. Midőn mi szolgáltunk a hadseregben, s képzelt háború kellős közepébe csöppentünk, még egy menedékház közelébe se mehettünk, hanem sátortábort kellett verni az erdő közepén műveleti központtal, ahová nem sztárséf küldte a megfelelő évjáratú bort, hanem a bükkszentkereszti mészégetőktől vettük, saját zsebből. Igaz, egy tavalyi belügyminiszteri levél szerint „a szállodában esetlegesen elérhető extra szolgáltatások igénybevétele senki számára nem engedélyezett", s nincs okunk feltételezni, hogy a terrorelhárítók nem éltek aszkéta életet.

Mindezzel csak jelezni akarjuk: nem ártana, ha a TEK vezetői kipróbálnák, milyen az, amikor terepen kell heteken át a magyar embereket védeni, főleg, hogy az ellenség nem feltétlenül négycsillagos szállókban gyülekezik az ország elfoglalására. És azért is fontos volna a kellő puritánság, mert tavaly októberben például, pár kilométernyire a TEK főhadiszállásától, azaz a zalakarosi szállodától, Marcaliban nyolc közrendőr szénmonoxid-mérgezést kapott lerobbant szálláshelyük rosszul bekötött fűtése miatt; nekik már nem jutott négycsillagos szálló.

A meteorológia szerint Magyarországot záros határidőn belül újabb támadás éri: az árvíz. Itt az idő lefoglalni a várható kritikus pontok közelében található wellnesshoteleket és négycsillagos szállókat, természetesen a hozzájuk tartozó sztárséfekkel.

Megyesi Gusztáv, az Élet és Irodalom munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.