galéria megtekintése

Közhaszonlesők

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 16. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Orbán Viktor közvetlen felszólítására 2002 után megalakultak a polgári körök, s az őket összetartó szervezet felépítette a Polgárok Házát. Élve a közhasznúságból származó anyagi előnyökkel. Hende Csaba pedig leszögezte, hogy ők joggal közhasznúak, mert nem folytatnak politikai tevékenységet. El sem pirult.

A minap a bíróság törölte egy Jobbik-közeli debreceni alapítvány közhasznú jogállását, mert az ügyészség megállapította, hogy nem működik politikamentesen. A honlapján közzétett szövegek, linkek, dokumentumok alapján állapították ezt meg. Az szja-ból felajánlott pénzt is visszavették tőle. Nagyon helyesen.

A 2011. évi CLXXV. törvény 34. § 1/d. pontja kimondja, hogy a közhasznú szervezetnek az alapszabályában vállalnia kell, hogy „közvetlen politikai tevékenységet nem folytat”. A törvény értelmező rendelkezései szerint „közvetlen politikai tevékenység: párt érdekében végzett politikai tevékenység”. Is.

 

Politikamentesen a győztes Orbán Viktor miniszterelnököt köszönti a Civil Összefogás Fórum tegnapi ünnepi rendezvénye lengyel vendégeinek plakátja.
Politikamentesen a győztes Orbán Viktor miniszterelnököt köszönti a Civil Összefogás Fórum vasárnapi ünnepi rendezvénye lengyel vendégeinek plakátja.
Szabó Miklós / Népszabadság

„Kérjük, támogassa alapítványunkat adója 1%-ával!”, A Civil Összefogás Közhasznú Alapítványt – olvashatjuk a Civilosszefogas.hu-n. Nincs az az ügyészség, mely annál egyértelműbb pártkötődést fedezhetne fel bármelyik álcivil jobbikos honlapon, mint a fideszes CÖF-CÖKÁ-én. De nem is kell itt felfedezni semmit. A CÖF kampányplakátjaival volt tele tavaly az ország. „Az országgyűlési választási kampány legnagyobb választási gyűlését tartja a kormányzó pártszövetség szombaton” – nyilatkozta Nyitrai Zsolt tavaly arról a március 29-i nagygyűlésről, amely a CÖF-CÖKA hatodik „Békemenetét” koronázta meg. Akárcsak az ötödik „Békemeneten”, 2013 októberében, ezen is Orbán szónokolt: „Aki megosztja a szavazatát, az egységet bont.” „Egy a tábor, egy a zászló. Csak a Fidesz.” Ott láthatta mellette a YouTube-on és tévében ország-világ a politikamentes transzparenst: „Veled vagyunk: CÖF”.

„A nemzeti összetartozás hű erejét képviseljük 2009 óta. Hogy ezt jó időben és jó helyen tettük, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy támogató és bírálatokkal segítő képviseletünk mellett a 2010-es és 2014-es választásokon a nemzeti oldal kétharmados többséggel nyert.” Ezt mondta Csizmadia László, a CÖF elnöke 2015. február 9-én az évértékelőjében.

A tavalyi választások után pedig ugyanő „a CÖF-CÖ-KA, CET vezetősége nevében” közleményt adott ki, miszerint: „Győztünk, a nemzeti oldal a választó polgároktól újabb négy évre kapott lehetőséget a bizonyításra. A CÖF-CÖKA, CET és a Szellemi Honvédelem mozgalom minden egyes tagjának köszönetet mondunk a választásokon végzett kiemelkedő munkájáért.” Ősszel pedig „Együttműködési megállapodást írt alá a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) Bagdy Gáborral, a Fidesz–KDNP XIII. kerületi polgármesterjelöltjével (…) a kerületben.”

Hogy mi kell még az ügyészségnek ahhoz, hogy az Orbán Viktor közvetlen közreműködésével sok éve törvényt sértő CÖF-CÖKA ellen eljárjon? Nyilván az, hogy ne legyen éppoly közhasznú és politikamentes, mint a CÖF.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.