galéria megtekintése

Közelharc

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 16. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

A kormány az elmúlt tíz napban egyetlen dolognak örülhetett: elhalasztotta budapesti vizitjét Victoria Nuland, az amerikai külügy Európáért és Eurázsiáért felelős helyettes államtitkára. Tekintve, hogy Washington az emberi jogokért felelős helyettes államtitkár, Thomas Melia közelmúltbeli tárgyalásai nyomán is szikrázóan kemény közleményt adott ki, felsorolva a magyarországi állapotokkal kapcsolatos összes aggodalmát, a mindig egyenesen fogalmazó Nuland most úgy hiányzott Szijjártó Péteréknek, mint púp a hátukra.

Ha valaki elfelejtette volna, a diplomata legutóbb Bukarestben azt mondta, hogy a térségben uralkodó korrupció már nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mert azt idegen erők kihasználhatják. Amelyik külügyi vezető ezt nem tudja lefordítani magyarra, az tényleg maradjon inkább a teremfocinál.

A kormányt sújtó, már-már bibliai csapásözön egyes elemei külön is megrengetnének bármilyen politikai erőt. A kétharmados parlamenti többség elvesztése után jött a három brókerház összeomlása, emberek ezreinek okozva drámai veszteséget. Majd Brüsszel előbb jelentősen megnehezítette a paksi projektet, és gondosan ki is szivárogtatta a kormány által titkolni próbált, a reaktorok fűtőanyagára vonatkozó döntést. Paks 2., amelyről a szakértők előre megmondták, hogy ha megépül is, drágább lesz a tervezett 12 milliárd eurónál, és később fog elkészülni, így még sokkal drágább lesz, és jóval később fog elkészülni.

 

Ha elkészül. Azoknak a magyar politikusoknak és szakembereknek, akiknek közük volt a szerződés szövegezéséhez, egyszer még meg kell válaszolniuk a kérdést, miért Magyarország viseli a csúszás minden pénzügyi terhét. Ha mázlijuk van, a választási kampányban kell válaszolniuk, ha pechjük, bíróság előtt. Az unió által elkaszált reklámadó ügye ehhez képest filléres apróság. Még ha emiatt borította is ki a bilit Simicska Lajos, akinek jóvoltából napokig az volt a sajtó fő témája, hogy Orbán sorkatonaként melyik szolgálatnak jelentett, és melyiknek nem. Akármi az igazság, a kérdés nyilvános taglalása aligha használ a miniszterelnök amúgy is egyre kopó renoméjának.

Az pedig már csak hit kérdése, hogy az EU véletlenül lépett szinte egyszerre a két össze nem tartozó témában, vagy tendencia rajzolódik ki. Az utóbbi sem lenne meglepő, hiszen a Juncker–Tusk–Schulz-féle uniós vezetés felállásával többen is azt jósolták, keményedni fog Brüsszel politikája és nyelvezete, ha a magyarok továbbra is folyton kellemetlenkednek a többi tagállamnak. A magyar kormány erre adott válasza, a „déli nyitás” már viccnek is rossz.

A sebtében összetrombitált nagykövetek előtt elhangzott miniszterelnöki beszéd a világ leírását tekintve önellentmondásoktól terhes, inkoherens zagyvaság, ami pedig az üzenetét illeti, az kétségbeesett próbálkozás a saját csapatok fellelkesítésére, mielőtt a brutális túlerő kartácstüzébe küldenék őket.

Mondják, Orbán Viktor szereti a közelharcot. Most megmutathatja, mit tud. Nagy lelkierőre lesz szüksége a folytatáshoz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.