galéria megtekintése

Kövér mint Csurka

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 19. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Mindig más a hibás. Minden bajunknak más az oka. Annak is, ha kiröhögnek, lenéznek, sőt megvetnek minket. Ha nem hallgatnak ránk, ha legyintenek az érdekeinkre. Mert ők olyanok. Mi nem vagyunk olyanok, de mire mehetünk magunkban? Ez a logika hatja át a Fidesz vezetését, ahonnan minden tájékozott, a nemzetközi összefüggések megértésére képes és hajlandó ember kiszorult. Nincs rájuk szükség, megvan a mindenre érvényes általános magyarázat: az Orbán-kormány azért bűnhődik, mert megsértette a nyugati gazdasági érdekeket. Ezt mondta az Országgyűlés elnöke a közrádiónak abban a műsorában, ahol egykor Csurka István olvasta fel éppen erre a logikára épülő jegyzeteit. Kövér László bizonyos értelemben megérkezett.

Egy nappal korábban az Echo Tévében találta azt mondani, hogy a mostani bevándorláshullám az európaiak által kreált civilizációs modell bomlásterméke. Az embernek kedve lenne visszakérdezni, hogy az minek volt a bomlásterméke, amikor a magyarok Ázsiából nyugatra indultak, de Kövér László közelébe nem kerül olyan újságíró, aki visszakérdezne. Így csak találgathatjuk, mi járhat annak a politikusnak a fejében, aki szerint Afrika közepén egészen jól elvoltak „nélkülünk” évezredeken keresztül. Mennyit tud Afrika gyarmatosítás előtti történelméről, háborúiról, birodalmairól, a kontinens vészes lemaradásának okairól? Nem mintha a mostani menekülthullám Afrika közepéről érkezne, tehát ennek az egésznek bármi köze volna az Európa előtt tornyosuló menekültügyi dilemmához.

Ha a Közel-Kelet állapotairól beszélünk, az európai hatalmaknak persze van felelősségük az Oszmán Birodalom széthullásakor meghúzott határokért, de hát ezzel az erővel a Szovjetunió is felelős az arab nacionalista diktatúrák több évtizedes támogatásáért. Líbia mai anarchikus állapotait lehet a NATO légitámadásaival magyarázni, de az arab tavaszt nem az amerikai és a francia légierő robbantotta ki, hanem éppen hogy a nyugati életmód vonzereje. Az a „legalább egy működőképes állam”, amiről Kövér beszél, éppen felbomlóban volt, Kadhafi hadserege pedig büntető expedícióra indult az ország keleti, zendülő része ellen, amikor a Nyugat beavatkozott.

 

Kövér szerint Európa nem létezik, csupán egy Európai Unió nevű „elfuserált intézményrendszer”. A tévedés nem pillanatnyi. Minden magyar politikusnak, még a legjobboldalibbnak is, tisztában kell lennie azzal, hogy a magyarok, ha haragszanak, nem azért haragszanak Európára, mert olyan, amilyen, hanem azért, mert Magyarország még nem olyan, mint Európa. Ezen történelmi értelemben nem a különbségek konzerválásával, hanem csökkentésével lehet segíteni. Kövér legutóbbi nyilatkozatait könnyű lenne jelzőkkel illetni, de az az út nem vezet sehová. Inkább azon kéne elgondolkodni, hogy Szent István korától uniós csatlakozásunkig mikor volt sikeres Magyarország. Szembeszökő: akkor, amikor kisebb-nagyobb szövetségekben rátalált az európai fősodorra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.