galéria megtekintése

Kövér kurucai

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 30. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Nincs rá semmi okunk, de tételezzük fel, hogy Kövér László minapi tirádájában van némi logika, és tényleg egyfajta világháborúnak tekinthetjük a mostani nemzetközi konfliktusokat. Ebből meg abból, hogy az amerikaiak úgysem szeretnek minket (pontosabban őket, de ezt is toljuk félre egy pillanatra), szerinte az következik, hogy Magyarországnak Kelet-Közép-Európában kell szövetségeseket keresnie. Remek gondolat!

Ott van rögtön Románia. Bukarestben biztosan a szövetségeskeresés jelének tekintik, hogy az Országházon Erdély lobogóját lengeti a szél. A lengyelek nyilván meg fogják érteni, hogy voltaképpen velük akarunk jóban lenni, amikor az orosz érdekek trójai falovaként viselkedünk. Remélhetőleg a baltikumiak is rájöttek már, hogy csakis a kapcsolatok erősítése végett zártuk be tallinni nagykövetségünket. A csehek meg a szlovákok már szinte a zsebünkben vannak, a benesi dekrétumokon való rugózásunk is mutatja, mennyi a közös történelmünkben.

Nyilatkozatában Kövér idegen hatalmak bérenceként tüntette fel az utcán szervezkedőket. Nyilván arra gondol, hogy ők a Nyugatot kiszolgáló labancok, míg a kormányoldal a magyar érdekeket megtestesítő kuruc tábor. Csakhogy Thököly Imre, majd II. Rákóczi Ferenc egy utóvédharcot vívó keleti hatalom, Törökország hóna alól kuruckodott az akkor nem csupán az önkényt, de a katolicizmust, továbbá a nyugatias haladást is megtestesítő Habsburgokkal. Maga a kuruc szó is török eredetű, felkelőt jelent.

 

Magyarország járt már úgy, ahogyan most fog, a nemzeties szólamok mögé bújva nem először döntenek rosszul a hatalmon lévők. Miért lenne hazafiasabb a nyugati demokrácia híveinél az, aki az európai, benne feltehetően a magyar szélsőjobboldalt finanszírozó Oroszországhoz húz? Egyszerű világnézet Kövéréké. Mindig az dönt, mi segít, illetve mi árt az ő és párttársai személyes hatalmának. Az ország, a nemzet hosszú távú érdekei eltörpülnek eme kizárólagos szempont mellett.

A házelnök fésületlen gondolataira nem lenne érdemes sok szót vesztegetni, de a Fidesz frakcióvezetője az MTI-nek nyilatkozva már egy „országvédelmi akcióterv” szükségességéről beszélt. Rogán Antal eddig korántsem mindenben értett egyet Kövér Lászlóval, ám abban most igen, hogy az Egyesült Államok által forszírozott korrupcióellenes kampány fenyegetést jelent a pozíciójukra. Miközben titokzatos felmérésekről hallani, miszerint a tudatosan gerjesztett Amerika-ellenesség valójában ésszerű, a tömegek szimpátiáját élvező álláspont, egyre több olyan hanggal is találkozni, hogy bárcsak igazuk lenne a félelmükben szűkölőknek, és tényleg már a bőrükre menne a játszma.

A felkelőket oroszul povsztáncinak hívják. Ez is van olyan jó magyar szó, mint a török khurudzs. Orbánnak, Kövérnek és Rogánnak, bár életkorra még nem öregek, lassan ideje lenne elgondolkodniuk azon, minek fogja őket hívni az utókor.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.