galéria megtekintése

Kövek lázadása

2 komment


Doros Judit

Nézte a teret.

Jó tér, mintha lenne külön lelke. Tizenéves korában minden vasárnap délután itt üldögélt egy kicsit, nézte, hogy fordul át halványbíborból sötétbordóba a minorita templom homlokzata. A kollégiumba csak este hét órára kellett beérni, a busz meg ötre bent volt a városban, vidéki gyerek hol ücsörögne máshol, ha nem egy templom előtt, legalábbis amíg feltalálja magát egy más ritmusú környezetben.

Hogy még jobban érezzen egy kis hazait, ilyenkor kibontotta a kristálycukros zacskót és kivett belőle egy pogácsát. A sós süteményre itt-ott ráragadtak az apró édes kis rögök, amitől meglehetősen bizarr ízkombináció született, de hát mit lehet tenni, ha a nagyanyja mindig az egykilós cukor üres papírjába csomagolta induláskor a süteményt. Ott sorakoztak szépen a szekrényben egymásra simogatva a staniclik, a gyűrődéseik művészi kuszaságban rovátkázták a fehér vagy barna színű érdes anyagot. Ha londoni szelet vagy lekváros linzer került beléjük, azoknak jót is tettek a zsaku alján maradt cukorszemek, de ha sajtos stanglival vagy pogácsával hozta őket össze a sors, menthetetlen disszonancia lett a vége.

 

Olyan, mint amikor tűzoltó­autó pottyan a barokk tér szökőkútjába.

Ez a csúfság esett meg a minap kedvenc terével, ami már nem is annyira a kedvenc tere. A templom, amit gyerekként órákig bámult, már nem meleg bordó, hanem hideg elefántcsontszínű, s nem játszadoznak olyan szépen rajta fények és árnyékok. Sőt ha nagyon süt a nap, a fehéres szín csak elvakítja az őt bámulót, nehezebb az épület barátjának lenni így.

Ahol a piros tűzoltóautó feltörte a kínai térköveket, ott tanult meg a gyerek járni. Talán ha a tervezők eredeti szándéka szerinti erős, penészzöld erdélyi kő kerül a régi tér helyére, nem szakad be a gyengébb minőségű, lobbinyomásra beszerzett, olcsóbb változat, s most nem csúfoskodna ott akkora luk, s nem beszélne mindenki arról, hogyan pottyant bele egy tűzoltóautó kedvenc terünk szökőkútjába.

Ami nem is szökőkút.

Csak szökő.

Ha kút lenne, akkor volna magassága vagy mélysége, de itt csak vízoszlopok törnek fel a tér kis köpőlukaiból. Szolnoktól Kaposvárig ilyenek mostanság a „szökők”. Egyformák, unalmasak, bizniszszagúak.

Nézte a teret, benne a lukat. Később már inkább a lukat nézte, s benne a teret. Arra gondolt, ez itt a tér bosszúja az uniformizált világért, az elvitt törökverő szoborcsoportért, benne a lóért, amelynek fara eddig a városházára nézett, megzavarva az ott ülésezők lelki békéjét. Nincs ló, nincs...

De most a Dobó tér beszakadva, ráadásul a verseket szavaló egri interaktív Wass Albert-szobor is néma maradt mindeddig.

Technikai okokból.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.