galéria megtekintése

Kötelező gólyatábor

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 23. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

Ortodox demokráciákban ellenzékinek lenni hálás feladat. Arrafelé úgy szokás, hogy míg a kormány bánatosan húzkodja a nadrágszíjat, és tanító nénisen felemelt ujjal figyelmeztet mindenkit a költségvetési realitásokra és a jogállam szabályrendszerére, az ellenzék fantáziája szabadon szárnyal. A kormányzat állandó ostorozásával párhuzamosan a legkülönbözőbb területeken követel jobb működést, reformjavaslatokkal áll elő, és ezekkel – ahogy mondani szokás – eredményesen tematizálja a közbeszédet.

Unortodoxia nagy találmánya, hogy a kormány ezt a hagyományos szerepet ellopta a saját ellenzékétől. A nyugdíjak megvédése, a nemzeti konzultáció meg az adósmentés még csak sima szemfényvesztés volt, de abban a pillanatban, amikor – nem mellékesen: a gránitszilárdságú alkotmány soros buherálásának elleplezésére – feltalálták a rezsicsökkentést, Orbán és társulata kilépett a kommunikációs tevékenységnek is mondható szimpla hazudozás rendszeréből. Immár nem kozmetikázni igyekezett a valóságot, hanem új világot alkotott.

Orbán országában immár Hegyeshalomtól Röszkéig a nekivadult egyetemi gólyatáborok normái érvényesülnek. Csupa olyasmit szabad, sőt kell csinálni, amit óvoda óta sulykolnak mindnyájunkba, hogy na, azt aztán tényleg ne. A nem potyázunk meg a segítjük a rászorulókat parancsolatát legyűri az el lehet venni a másét és az erősebb legyőzi a gyengébbet köznapi tapasztalata. Norma lett a szegényellenesség, kormányzati elvárás az idegengyűlölet, és már-már karikatúrába illő, ahogy a rezsicsökkentést abbahagyni képtelen kormány megszavaztatja az embereket, melyik közigazgatási díjat nem akarják fizetni ezentúl. Mire 389 ezer állampolgár ír vissza, a kormány meg örvendezik, hogy lám, az emberek az erkölcsi bizonyítvány árát rühellik a legjobban – ennek eltörlése lesz a következő „működő” reform, akárki meglássa.

 

Nem tudom, egy kevésbé kontraszelektált, a politizálást nem ennyire egzisztenciális megfontolásból, inkább valós változtatási szándékkal művelő ellenzék képes lenne-e fogást találni ezen a kifacsart kormányzati tevékenységen. Talán csak hihetőbb, de éppoly sikertelen próbálkozásokat látnánk tőlük is. De semmi sem mond többet a mostani ellenzék tehetetlenségéről, mint hogy egyetlen saját fejlesztésű „témája”, amellyel befurakodott a nyilvánosságba, nem más, mint a saját esélyeit optimalizáló előválasztás kérdése. Minden más megnyilvánulásuk a kormányzat aktuális mondandójának tagadása – oltári pech, hogy populista lózungok kontrázásával sem népszerűnek, sem hitelesnek nem lehet lenni.

Más kérdés, hogy Sándor Mária egyszemélyes harca bizonyítja: igenis létezik hiteles mondandó, csak azt nem imázstanácsadók szülik a meetingeken, hanem az élet adja. És át lehet törni a kormány információs falanxán is, akár egy olyan egyszerű szimbólummal, mint a fekete póló. Mert amikor a nővérek után a buszsofőrök is felveszik, az szavak nélkül is bizonyítja, hogy a kormány hazudik. Ez itt nem Kánaán, és igenis, létezik még a szolidaritás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.