galéria megtekintése

Kötelező feladat

1 komment


Kőműves Anita

Donald Trump helyében én kihagynám a következő két tévévitát – nyilatkozta közvetlenül a republikánus jelölt számára rosszul sikerült esemény után Rudy ­Giuliani, egykori New York-i polgármester. Trump kampánytanácsadója azt is hozzátette: jelöltjének kizárólag akkor szabad vállalnia a hátralévő vitákat, ha garan­ciát kap arra, hogy „tisztességesen” kezeli a moderátor. Giuliani azt sérelmezte, hogy Lester Holt, az NBC műsorvezetője minden esetben felhívta a jelölt és a nézők figyelmét rá, amikor Trump épp hazudott.

Ám Trumpnak nincs választása. Az amerikai elnökválasztási hagyományok évtizedek óta megkövetelik, hogy a két jelölt kiálljon egymás mellé, ugyanarra a színpadra, és sok millió néző szeme láttára válaszolja meg egy elismert újságíró kérdéseit. Ha pedig úgy döntene, a hagyományok nem érdeklik, akkor sem léphet vissza, hiszen úgy nézne ki, hogy az első vereség után megfutamodott Clinton – egy nő (!) – elől. Ezt Trump egója nem viselné el.

A hagyománynak és a kényszernek pedig itt nagyon fontos szerepe van. Olyan közegbe kényszeríti Trumpot, amelyet eddig nem ismert, őt pedig több millió amerikaival ismerteti meg, akik esetleg eddig nem érdeklődtek a politika iránt vagy nem kapcsoltak olyan tévécsatornákra, amelyeken éjjel-nappal ő szerepel. Trump ugyanis az utóbbi időben csak vele barátságos televízióknak nyilatkozik, ahol nem kap kemény kérdéseket, addig és arról beszél, amiről akar. Legjobban mégis a nagygyűléseket szereti, ahol hosszan szólhat az őt éltető tömeghez. Ez inspirálja. Amikor felhívják rá a figyelmét, hogy egyik vagy másik államban zuhan a támogatottsága, gyakran azzal válaszol: ez biztosan nincs így, hiszen milyen sok és lelkes támogatója elment a kampánygyűlésre!

 

Egy a tegnapihoz hasonló, az amerikai elnökválasztási kampányban „kötelező” vita azonban kijózanítóan hat mind a jelöltre, mind a választókra. Trump kénytelen szembenézni nemcsak ellenfelével, de azzal is, hogy valaki kérdőre vonja korábbi botrányos kijelentései miatt, tudni akarja, mit gondol égető világpolitikai kérdésekről, és még vissza is kérdez, ha hazugságon vagy mellébeszélésen kapja. Eddig kerülte az ilyen helyzeteket. És a választók is most szembesülhettek azzal, Donald Trump hogyan teljesít, amikor nem minden az ő szája íze szerint történik. Mi derült ki? Trump éles helyzetben felkészületlen, mogorva, és ellenfelével szemben tiszteletlen (egyes számítások szerint 51 alkalommal vágott a szavába).

Nem hiába alapeleme a fejlett modern demokráciáknak a választásokat megelőző televíziós vita. Arra kényszeríti a jelölteket, hogy kilépjenek a burokból, amelybe a kampány helyezi őket. Szembe kell nézniük egymással és egy pártatlan újságíróval, aki a választók nevében felteszi nekik a legfontosabb kérdéseket. Nehéz feladat, de nem nagy elvárás, hogy aki egy országot akar vezetni, az képes legyen megugrani ezt a lécet. Hiszen a következő négy évben is az lesz a dolga: átlátható módon kormányozni és folyamatosan megfelelni a munkájáról feltett kemény kérdésekre. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.