galéria megtekintése

Köszönjük, Alekszisz

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 29. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Lehet persze azt mondani, hogy a megszorítások nem működnek Görögországban, mert tényleg nem működnek, hatodik éve zsugorodik a gazdaság, a munkanélküliség az egekben – szóval ebből elég. Elég: ennyit mondott a fess, jó svádájú, dinamikus Alekszisz Ciprasz is, a negyvenéves kormányfő, lám, milyen laza, még nyakkendőt sem köt soha. Volt egy pillanat, nem is pillanat, inkább hetek, amikor mindenki elhitte, hogy most valami más jön. Az új athéni kormányban csupa új arc, sőt nemcsak új, hanem ártatlan is; a hagyományos politikai pártok ellenzékbe szorultak, a nagy politikusi dinasztiák és a velejéig korrupt vezetés kora leáldozott. Majd Ciprasz megmutatja.

Ehhez képest ott tartunk, hogy a nyakkendő nélküli Sziriza-vezér megrémíti most már nemcsak az uniós intézményeket és az európai politikai elitet, hanem a görög lakosságot is. Öt hónapon át intenzíven alkudozott a nemzetközi hitelezőkkel, és a legutolsó pillanatban, amikor mindjárt lejár a Görögországot pénzügyi lélegeztetőgépen tartó mentőprogram, kukába dobott minden eddigi egyezséget, hogy bejelenthesse: legyen inkább népszavazás, döntsön a nép, de ő előre kéri a népet, hogy utasítsa el az EU és az IMF javaslatait.

Ki tudja, ki mit gondol a felelős politikusi magatartásról, én nem ezt. Mert lehetnek Ciprasznak kiváló ötletei arról, hogyan rántsunk vissza a szakadék széléről egy pénzügyi csődben vergődő országot, ám ezek az ötletek valahogy nem bukkantak fel az európai közbeszédben. Már az is rossz előjel volt, hogy a baloldali Sziriza „összebútorozott” egy apró nacionalista-populista párttal, amellyel a koalíciókötés egyetlen közös alapja a megszorítások hangos ellenzése. S azóta a Sziriza e pártocskával együtt ontja magából a megdöbbentő üzeneteket.

 

1. A németek sürgősen fizessenek második világháborús kártérítést Görögországnak, és nehogy már ők beszéljenek adósságról; 2. ha sokáig kekeckednek vele, Görögország ráereszti Európára a sok tízezer menekültet, aztán senki se csodálkozzon, ha Iszlám Állam-harcosok is lesznek közöttük; 3. ha az EU nem ad pénzt, a görögök majd Keleten szereznek maguknak, például Oroszországban.

Lehet persze azt mondani, hogy a megszorítások „humanitárius katasztrófát” okoztak Görögországban, mert tényleg sokan élnek sokkal rosszabbul, mint néhány évvel ezelőtt. És igen, ezek a kisemberek megérdemlik, hogy az uniós tárgyalóasztalnál küzdjenek értük, ám ehhez az erőviszonyokat is fel kellene mérni. Olyan nincs, hogy minden javaslatot visszadobok, aztán közlöm, hogy ekkor és ekkor küldöm az ellenjavaslatokat, majd mégsem küldöm; néha azt mondom, hogy rendben, ez így jó lesz, utána átmegyek a szomszéd szobába, beszélek az enyéimmel, és azzal térek vissza, hogy nem, ez így elfogadhatatlan. Brüsszeli igaz történetek ezek.

Foglaljuk össze, mit értek el Cipraszék június végére: a görög polgárok sorban állnak a pénzkiadó automatáknál, és azon morfondíroznak, vajon kinyitnak-e hétfőn a bankok. Köszönik szépen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.