galéria megtekintése

Kösz, park

3 komment


Gergely Márton

Hol van itt a buktató? Merre lapul a 35 méter magas Wass Albert-szobor terve? Mikor derül ki, hogy Mészáros Lőrinc tegnap vett egy faiskolát, mit faiskolát, egy egész erdőgazdaságot? Vajon melyik hódmezővásárhelyi osztálytársának építi fel a nemzeti virágágyás-ellátót Lázár János? Ki asztmás a kormányfő családjából? Melyik napon jelentik már be, hogy Áder János zöldelnök átigazol a fővárosi kertészethez, hogy Orbán Viktor lehessen az államfő?

A jelenlegi (és örökösnek tűnő) kormány sokat tett azért, hogy minden döntése mögött rejtett szándékokat lássunk. Ha nem pénzlenyúlás a cél, akkor rendszerint a rezsim ideológiájának erőszakos terjesztése, közterekbe betonozása. Ezért fogadják sokan kétkedve a bejelentett terveket: a Déli és a Nyugati pályaudvar kiterjedt rozsdaövezetét közparkká alakítaná a kormányzat. Nem a beépítést tervezik, a város központjában jó áron eladható telkek értékesítését, a csókosoknak való kijátszást vagy a világképhez passzoló intézmények felhúzását. Át akarják adni a területet a fáknak és a virágoknak, valamint a köztük sétáló, játszó, sportoló, ücsörgő és randizó embereknek.

Illik úgy ábrázolni, hogy a kormány csak tönkretenni akarja Budapestet, míg a főváros vezetője tehetetlenül és tehetségtelenül figyeli a pusztítást. És valljuk be, mindkét fél vaskosan tesz azért, hogy ez az olvasat tényekkel gazdagon alátámasztható legyen. Ugyanakkor két közpark létrehozása Budapest belvárosában azt mutatja, értik, mi teszi élhetőbbé és szerethetőbbé a leginkább családbarát európai városokat: a városi szövetet megszakító zöld felület, amely menedéket nyújt a közelben lakóknak és dolgozóknak, és amelyen gyalogosan, biciklin és más, ember által hajtott guruló szerkezeten át lehet vágni, értékes időt spórolva a parkot megkerülni kénytelen autósokkal szemben. Jó, hogy a Margitsziget hatalmas zöld felületével várja a feltöltődni vágyókat, de ide nem lehet kiugrani egy szendvicset megenni, tíz percre kiülni a napra, összefutni családtaggal, baráttal. Egy modern városnak olyan parkokra van szüksége, amelyet körülfon a nyüzsgő élet, és a Károlyi-kertben mindenki megtapasztalhatja, hogyan szomjazzák a pestiek a rendezett zöld felületet. Egy működő vagy volt pályaudvar környezete éppilyen pulzáló városi környezet.

 

Sok szó esik a csok által nyújtott támogatásról, amellyel a kormány nagycsaládosokat akar venni magának. A gyerekvállaláshoz azonban (pénzen, valamint oktatási és egészségügyi forradalmon túl) szükség van gyerekbarát környezetre: ritkított autósforgalomra, biztonságos és akadálymentes gyalogos-, babakocsis- és biciklisközlekedésre, sok parkra, játszótérre, motorzajmentes területre, valamint családbarát üzletekre, vendéglátóhelyekre. Két új budapesti közpark létrehozásával a kormány bizonyítaná, hogy a családosok igényeit az anyagi kérdéseken túl is érti.

A bejelentett tervekkel mindenki nyerhet, feltéve, hogy addig ki nem derül: a győztest a kormány vazallusi köréből már rég kiválasztotta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.