galéria megtekintése

Koronaékszer ingyen

5 komment


Kőműves Anita

Finnországban feleannyian élnek, mint Magyarországon. A legnagyobb közéleti napilapból, a Helsingin Sanomatból (HS) viszont még mindig 300 ezer példányt adnak el naponta. Nem is olyan rég még félmilliós volt a példányszám, tehát a nyomtatott sajtó válsága őket sem kerüli el. Ám még a jelenlegi adat is sokszorosa a magyar referencialapok példányszámának. A szerkesztőség több mint 250 fős, a HS pedig nemzeti intézmény. Üvegpalotája a főváros szívében, a parlamenttel szemben áll.

Mi folyik itt? – merül fel a kérdés azután, hogy felocsúdtunk a meglepetésből. Hiszen érthető, hogy Indiában még mindig felfelé megy a nyomtatott lapok példányszáma, mert ott a szegény tömegek számára drága az internetelérés. De a digitálisan fejlett Finnországban, ahol még a metrón is van ingyenwifi, miért ad ki az emberek tömege pénzt nyomtatott újságért?

Az egyik válasz a hagyomány: a kinyomtatott példányok 97 százaléka előfizetőkhöz kerül, akik számára a lap évtizedek óta az élet része. Emiatt a HS mindennap hirdetést tesz az első oldalára, a „címlap” a második és harmadik oldalon van. Hiszen ha nem az újságosstandokon kell eladni az újságot, akkor nincs szükség arra, hogy ­szenzációs, de legalábbis erőteljes főcímekkel reklámozzák magukat. Amikor egy hete a szerkesztőségben jártunk, rápillantottunk a másnapra készülő kétoldalas vezető anyagra, amely az ENSZ sajtószabadságdíjának nyerteséről, illetve a sajtószabadság globális helyzetéről szólt. Magyar újságban nem sok eséllyel indulna ez a sztori előkelő helyért.

 

A világ egyébként is jelentős szerepet kap a Helsingin Sanomat hasábjain. „Finnországnak nincs nagy hatása a világra, de a világnak nagyon nagy hatása van Finnországra, ezért fontos számunkra a külpolitika” – mondta Sami ­Sillanpaa, a külpolitikai rovat munkatársa. A világ híreit a szerkesztőségben húszfős csapat követi és nyolc tudósító dolgozik külföldön.

A HS „titkához” jelentősen hozzájárul, hogy olyan országban jelenik meg, ahol világhíres az oktatás, és ahol a kormány jelentős összegeket áldoz a kultúrára és a felnőttoktatásra is. Fontos, hogy a finnek jellem­zően nagyon jól beszélnek angolul. „A mi olvasóink a BBC-t és a ­CNN-t­ nézik és a New York Times internetes oldalát olvassák. Nekünk velük kell felvenni a versenyt” magyarázza Sillanpaa.

Az élethosszig tartó tanulásra nagyon sokat áldoz a kormány. Ennek jó példája az ingyenes könyvtárhálózat, amit az „oktatási rendszer koronaékszerének” neveznek. A Helsinki szívében álló Library 10 nevű könyvtár például közvetlenül egy szupermarket felett helyezkedik el, és úgy sétálunk be, hogy senki sem kérdez semmit. Nem kérnek igazolványt, és nem kell leadni a táskát sem – bárki bemehet internetezni, használhatja a zenestúdiót, kölcsönözhet kottákat (jelentős a punkkottagyűjtemény), igénybe veheti a varrógépek vagy 3D-s nyomtatók egyikét. ­Kari Lamsa igazgató szerint a látogatóknak csak 25 százaléka jön kölcsönözni, a többiek előadásokat hallgatnak vagy más szolgáltatást használnak. Elmondta: a finn könyvtárak legfontosabb missziója jelenleg az, hogy terjesszék a digitális írástudást. Hiszen a Google rengeteg információt „feldob”, de nem mondja meg, abból melyik az értékes. A könyvtár megtanítja, hogyan válasszák el a szemetet a kincstől.

A Library 10 kísérleti könyvtár, de máris bebizonyosodott, hogy ez az előre vezető út. Épp ezért hamarosan költöznek: már épül az új központ, amely tízszer akkora lesz, mint a jelenlegi, és ahol naponta tízezer látogatót tudnak majd fogadni. És hol? Pont a Helsingin Sanomat szerkesztősége mellett. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.