galéria megtekintése

Kormányliget

5 komment


Hargitai Miklós

Lakossági fórum a Városligettel szomszédos VII. kerületben: ­Baán László miniszteri biztos magyarázza, hogy miért lesz jó a helyieknek, ha új múzeumi és más kulturális épületeket emelnek a parkban. Lassan a második órába fordulunk; már megtudtuk, hogy olyan egyedülálló turisztikai brand – mostanában így kell hívni – jön létre a liget beépítésével, amely miatt pénzes nyugati polgárcsaládok sokasága választja majd Budapestet hosszú hétvégés kikapcsolódásra, legalább évi 300 ezerrel nő a főváros vendégforgalma.

Emellett a Liget Budapest projekt olyan kulturális beruházás lesz, amely kitermeli a saját árát – nem ott helyben, hanem nemzetgazdasági szinten, mint például (állítólag) a Hungaro­ring. Hogy hova tűnt ebből a családbarát koncepcióból a Vidám Park, és hogy végül is mi hasznuk lesz az egészből a VII. kerületieknek – akik már az egyébként valóban százezres külföldi vendégsereget vonzó romkocsmákkal is jól bevásároltak –, az sajnos mindvégig homályban maradt. Kiderült viszont, hogy a Városliget ügyében is teljhatalmú kormány csupa olyan funkciót akar a parkba vinni – színházat, zenepalotát, múzeumot –, amely nem igényli a zöld környezetet. Ráadásul úgy is számolnak, és ezzel nyugtatgatták a kerületi lakosságot, hogy a kultúrturisták a lábukat sem teszik majd be a természetbe, mert nem azért jönnek.

Hosszú azoknak az alapkérdéseknek a sora, amelyekre nem kaptunk választ. Megfordult-e valaha bárkinek a fejében a városligeti múzeumi negyed gondolata, volt-e rá szándék, pénz és jogi lehetőség azt megelőzően, hogy Orbán Viktor a fejébe vette a Vár meghódítását? Mi indokolja vajon, hogy abban az európai fővárosban, ahol a legalacsonyabb az egy főre jutó zöld terület, éppen a megmaradt városi parkok egyikébe építsenek új kultúrcentrumot, olyan forgalmat is odavonzva, amely egyébként nem menne a fák közé? Megkérdezték-e a fővárosiakat arról, hogy új épületeket szeretnének-e a ligetbe vagy inkább egy teljes parkrehabilitációt, közvilágítást, közbiztonságot, csendet és nyugalmat? És a bónusz: a legszerényebb becslések szerint is minimum háromszáz egészséges fa kivágásával járó beavatkozást végre lehetne-e hajtani bármelyik másik uniós nagyvárosban? Hogy reagálnának mondjuk a bécsi hatóságok egy ilyen ötletre? Mindezt nem tudjuk, legfeljebb csak sejtjük – aggasztó jel viszont, hogy éppen arra az V. kerületi hivatalra bízták az engedélyezést, amelyik már a Kossuth téren is pont az építkezés útjában álló fákat találta betegnek.

 

Baán László kifejtette még, hogy nem a kormány és nem is a főváros akadályozta meg a városligeti népszavazást, ő például kifejezetten örült volna a referendumnak. Ezt a keresztény Magyarország mélyen hívő polgáraként akár el is hihetnénk neki, csak sajnos azt is elárulta, mennyire érdekli őket a budapes­tiek véleménye, és kié is a liget valójában: az egész fórum hangulatát az a büszke bejelentés határozta meg, hogy a végleges döntés már megszületett, mostantól végre az történik majd, amit a kormány akar.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.