galéria megtekintése

Kórkép

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 26. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Jó-e, ha az állami egészségügy kórházaiban, illetve az ott dolgozó orvosoknál a gazdagabbak extra befizetésért kiemelt szolgáltatást is kaphatnak?

Negyedszázada nem tudnak erre őszinte és egyértelmű választ adni a rendszerváltás óta felállt kormányok, miközben a lehető legrosszabb szisztéma működik az egészségügyben: aki bármit el akar érni, annak a tb-kártya mellett vastag bukszával kell elindulnia a rendelőbe vagy a kórházba.

A tb-járulékon felüli magánpénzes ellátás tüneti kezelés

 

A kényszerűségből adott „hálapénz” semmit sem javít az ellátórendszer színvonalán. Ellenkezőleg: erősíti a torz rendszert, ahol a romló állapotok közepette egyre inkább ez a zsebbe dugott pénz számít.

A szegényekkel szemben igazságtalan, de rövid távon javít a helyzeten, ha a gazdagabbaknak lehetőséget adunk arra, hogy jobb szolgáltatást vegyenek külön pénzért.

Ezzel az egészségügybe szürkén beömlő pluszforrásoknak legalább egy része átlátható módon visszaáramlik az ellátórendszerbe, és segít a mindenki számára elérhető színvonal megtartásában is. De csak egy darabig.

A külön pénzért extra ellátást nyújtó egészségüggyel ugyanis az a baj, hogy a jelenlegi befizetési szisztéma alapján arra ösztönzi a pénzesebb klienseket, hogy minél kevesebb tb-t fizessenek, hiszen azért nem kapnak jóformán semmit.

Ha viszont ők abban lesznek érdekeltek, hogy eldugdossák a jövedelmüket, akkor az egészségügy forrásai elapadnak, leépül az ellátás, és a „gyorsítósávot” megfizetni képtelen betegek tömegei egyre rosszabb feltételek között gyógyulhatnak majd. A tb-járulékon felüli magánpénzes ellátás tüneti kezelés.

Enyhíti a beteg állapotát, de alkalmatlan a meggyógyítására.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.