galéria megtekintése

Kórisme

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 03. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Ilyen idős korban az ember ismerősei szétszélednek, elmennek ide-oda, vannak, akik jobb híján a temetőbe. Ahogyan a régi barátok fogyatkoznak, úgy jelennek meg az újak, akikkel szintén kialakul valamiféle bensőséges kapcsolat, akár akarod, akár nem.

Amikor a bokám kezdett hasogatni, s elmentem az orvoshoz, akkor hallottam először a mondatot: „Hát, ezzel előbb-utóbb meg kell barátkoznia…” Adott kenőcsöt, kezelt ellene ultrahanggal, masszőrhöz küldött, de igaza lett, végül megszoktam az ízület hol decens, hol fájdalmasabb jelenlétét. Túl voltunk a bemutatkozáson, ismerte gyengéimet, hiszen az egyik éppen ő volt.

Regisztráltam magamban az öregedés első jelét: megértettem-megéreztem, hogy annak idején az apám miért tápászkodott olyan lassan föl az ágyból, miért nem fütyörészett jókedvűen, hogy süt a nap, ehelyett mindenét nyomogatni kezdte, s ha eltalált egy pontot, elégedetten följajdult: megvan!

 

Sorban kezdtem kapni a különböző gyógyszereket a magas vérnyomásra, a koleszterinre, húgysavra, s amikor megkérdeztem az orvost, hogy meddig kell ezeket szednem, begyakorlottan hangzott a válasza: „Uram, ezekkel most már együtt kell élnie…”

Egy ideig tudtam az orvosságok nevét, de ma már a színük, a formájuk alapján különböztetem meg őket, szépen mutatnak egymás mellett, ahogyan kibújnak fóliájukból, üvegcséikből és fölsorakoznak. Gondolom, már egymással is megismerkedtek, s el-elvitatkoznak rám gyakorolt alap- és mellékhatásaikról.

Én már nem olvasom el a hozzájuk mellékelt tájékoztatókat, mert megijedek, azonnal érezni kezdem azt, amire a szövegben figyelmeztetnek, s ami jóval súlyosabb bajjal fenyeget, mint az eredeti, amire a tablettát szedem. Amikor a kosztpénz szerves része lesz a gyógyszerek ára, na, akkortól számíthatunk újabb és újabb ismerősökre, akik hirtelen bukkannak elő, bemutatkozásuk – szerencsés esetben – kiadással, bonyolultabb esetben kórházi kezeléssel jár, hogy a legrosszabb változatról ne is beszéljünk.

Ami egykoron múló rosszullét, hipp-hopp távozó kór, fertőzés, vírus, vagy egy gyors műtéttel kijavított hiba volt, az ilyenkor már szinte belénk épül, szervezetünk részévé válik: enyhül, erősödik, szaggat, belénk áll. Kenőcsök, tapaszok, cseppek, tabletták lepik el a hálószekrényt, ahol addig újságok, könyvek voltak.

Most éppen szédülök. Nem mindig. Nem is rendszeres időközönként. Hirtelen, ha helyet változtatok. Pedig már gyerekkoromban is utáltam a ringlispílt, most mégis néhány pillanatra forog velem a világ – és nem választhatok, mert nem engedi, hogy erre az öregkori hintára ne üljek fel. Orvos, újabb gyógyszer és megint a beletörődést ajánló tanács: ezzel is együtt kell élni.

Mondjam, hogy unom a társaságukat? Összesúgnának a hátam mögött. Kinevetnének. Vagy elkapnák a grabancomat, hogy megmutassák, ki az úr a háznál. Egyik-másikba azért szorult annyi jóindulat, hogy megsúgja: menj sétálni! Vagy: ott a sarokban a szobabicikli… Ússzál! De amikor az ember már nemcsak január elsejéken, hanem minden hétfőn új életet akar kezdeni, jobb, ha feladja. Mert egyre többen lesznek, akikkel meg kell tanulni együtt élni.

Előbb-utóbb nagyobb lakás kéne. Nekünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.