galéria megtekintése

Kordás László alaposan téved

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 15. számában
jelent meg.

Simonovits András
Népszabadság

Kordás László a Népszabadság 2015. augusztus 12-i interjújában (Koporsó után jön a nyugdíj) minden kétséget kizáróan bebizonyította, hogy nem tudja, mennyi a tényleges nyugdíjkiadás Magyarországon és nem tudja, hogy mit jelent a születéskor várható élettartam.

A) Bár nem mondja, hogy mennyit költ Magyarország nyugdíjakra, de a másik három visegrádi ország nyugdíjköltési arányát (9,8 százalék) jóval kisebbnek találja az EU– 28 állítólagos 13,2 százalékánál, és ezt átviszi hazánkra is. B) Amikor a Férfi 40 program mellett érvel, azt mondja, hogy „elsőként az 1957-ben született embereknek kell először 65 éves korukig dolgozniuk,miközben a férfiak várható átlagéletkora ebben a körben nem egészen 64 esztendő.” Mi a baj ezzel a két egyszerű statisztikai állítással? Hamisak.

A) Kordás nem vette észre, hogy a leleményes Fidesz-kormány 2011-ről 2012-re megváltoztatta a nyugdíj szó jelentését. A korhatár alatti rokkantsági nyugdíjasok eltüntetésével a Nyugdíj-biztosítási Alapból finanszírozott ellátottak száma 2011-ről 2012-re 2,7 millió főről 2,2 millió főre csökkent, s ezzel párhuzamosan az alap kiadása folyó áron 3028 milliárd forintról 2643 milliárd forintra csökkent. A 6,1 százalékos inflációt figyelembe véve a 2011-es áron számolt 2012-es csonkított körre számított nyugdíjkiadás csak 2491 milliárd forint, tehát az optikai csökkentés majdnem 18 százalékos volt. A 2011-es 27 900 milliárdos GDP-adathoz viszonyítva a teljes nyugdíjkiadás aránya a GDP-ben majdnem 11 százalék volt, és ez a 2013–2015-ös hétszázalékos rendkívüli nyugdíjemelések miatt vélhetőleg fennmaradt.

 

B) A születéskor várható élettartamról szólva is Kordás összekever különféle fogalmakat, és így most is téves következtetésekhez jut. Pontokra szedve: 1. „Ebben a körben” Kordás László számára az 1957-ben született férfiakat jelentheti, de a KSH számára az 1957-ben meghalt férfiakat. (Ki tudná 2015-ben, hogy az orvostudomány fejlődése és az egészséges életmód terjedése révén meddig élnek még az 1957-ben születettekből azok, akik eddig még nem haltak meg?) 2. A férfiak átlagos életkora mondjuk 36 év, ennek semmi köze sincs a nyugdíjproblémához. 3. Hála istennek, több évtizedes stagnálás után a magyar férfiak 2013-as átlagos halálozási életkora 72 év, s ez már ma 7 évvel meghaladja a 2022-ben életbe lépő általános korhatárt. 4. Sajnos, a korhatár elérése előtt minden évjáratból aránylag sokan meghalnak, különösen a férfiak közül. Ezért a 65 éves korban megkezdett nyugdíjas élettartam csak a túlélőkre vonatkozik.

A 65 éves korban a feltételesen várható hátralévő élettartam ezért nem 72–65 = 7 év, hanem jóval több: kb. 14 év. Ha a rokkantakat kivennénk, akkor még több lenne. Még egyszerűbben, amikor Bismarck 1889-ben bevezette a 70 évnél idősebb ipari munkások számára a kötelező öregkori nyugdíjbiztosítást, a születéskor várható élettartam 40-50 év körül lehetett, a reform mégis világszám volt.

Hihetünk-e egy embernek, aki olyan kérdésekről nyilatkozik, amelyeknek az alapjaival sincs tisztában? Nem hihetünk. Kell-e egy olyan népszavazás, amelynek résztvevőit nemcsak a sikerhajhász ellenzék zöme, de a gyáva kormányzat sem tájékoztatja az igazságról? Értelmes kormányzati reakció esetén kiderülne, hogy milyen butaságot csinált a Fidesz-kormány, amikor 2011-ben bevezette a Nők 40-et...

Nem kell népszavazás. Miért nem nézünk szét a világban, ahol szinte mindenütt rugalmas a nyugdíjkorhatár? Ez a rendszer, méltányos csökkentéssel ugyan, de évekkel a korhatár elérése előtt elengedi nyugdíjba fáradt állampolgárait, és méltányos jutalom mellett tovább dolgozásra ösztönzi a többieket. Csak nem a turáni átok akadályoz meg bennünket a jó példák követésében?

A szerző közgazdász

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.