galéria megtekintése

Köpetanalízis

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 10. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Miféle köpetvizsgálat tudná kimutatni azt a kóros lelki elváltozást, amely a hölgyet rábírta arra, hogy kereplőjével és bőven ömlő nyálával kísérje a Parlament felé tett útján a vajdasági politikust? Abban sem vagyok biztos, hogy ő maga pontos ismeretekkel rendelkezik gyűlölete tárgyáról, nem csupán klisékre ugrik. Mindenesetre összemontírozva a Tiszteletet Magyarországnak! óriásplakáttal, ütős klip születne.

Vonáék használták ki leginkább a nyilvánosság új és régi helyszíneit, míg a demokratikus ellenzék egyiket sem tudta belakni

Hajdanán Csurka Istvánt és embereit hívták mindenhová, amolyan pikáns fűszerként, mert nem árt egy kis megbotránkoztatás. Kivesézzük a nézeteit, majd jöhet a kávé. Akkoriban is sokan ajvékoltak emiatt, de ettől még a MIÉP nézeteiből jutott más pártokba is, ha nem is olyan sűrítve. Meg aztán hány történelmi sorsfordulónál kántálhatta volna az ország, hogy „miért hagytuk, hogy így legyen?!”, s ma is hányféleképpen zokogják fel ezt a legkülönbözőbb kórusok?

 

Csurkával sem ment a vita, de a remények még nem vesztek el, nem kellett attól tartani, hogy szavai behálózzák a fiatalokat, a politikai peremre szorított öregjei pedig (karöltve a kisgazdákkal) minduntalan föladták maguk ellen a labdát.

A Jobbik viszont a Fidesz-iskolában tanult. És minden elemében kezére játszott az elmúlt tíz év. A szocialista kormányzás idejének legalább a felében már Orbán Viktor fújta az indulót, pontosan azt, amelyből akkor és később is a Jobbik építkezett. A baloldal mást sem tett, csak védekezett, hibát kompenzált hibával, a végén sajtja sem maradt, amelyet ki lehetett volna énekelni a szájából.

Ugyanakkor az elmúlt négy évben sem gyengült el annyira, hogy politikai ágáról a mélybe zuhanjon, de hogy elegendő élelmet nem szerzett, azt az április bizonyította. Hogy volt szövetségesei sem, azt talán májusban lehet regisztrálni.

A társadalom nagy csoportjai érzik úgy, hogy átverték őket. A húsz év alatt kormányok és elitek sorra használták ki hiszékenységüket, illúzióikat, s a szemfényvesztés csúcsa, hogy mindezt a Fidesz tálalta fel nekik hangulatjavítókkal, könnyen fogyasztható csomagolásban. A Jobbik csak annyit tett, hogy esze ágában sem volt kihagyni a licenctulajdonokat, és a polgári körök némelyikét átjárhatóvá tette a maga számára.

Vonáék használták ki leginkább a nyilvánosság új és régi helyszíneit, míg a demokratikus ellenzék egyiket sem tudta belakni. Az MSZP fiatal vezetői nem akarják megérteni, hogy nem visszavett szakállon vagy levetett kapucnis kardigánon múlik, hogy az emberek elhiggyék, amit mondanak, de legalább azt, hogy először is magukat már meggyőzték.

Ebben a szociálisan és mentálisan csapzott világban nem csak felkészültség kérdése egy-egy vitában a siker, hogy a meggyőzésről ne is beszéljünk.

Néhány éve a csodás szellemű Mérő László szópárbajt folytatott Tomcattel – és nem volt osztatlan sikere. Elfogadom, hogy fel kell húzni a sorompókat, hogy a Jobbik karanténba dugása immár struccpolitika. De aki velük szemben úgy kezd majd egy mondatot, hogy ez azért bonyolultabb – máris vesztett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.