galéria megtekintése

Konvoj Dunakeszire

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 10. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Lapunknak adott interjújában olvasom, hogy a frissen kinevezett külügyminiszter megbeszélte a kormányfővel a házvásárlást. Orbán Viktor azt mondta neki: fontos, hogy egy ország külügyminisztere méltó módon tudja fogadni partnereit akár az otthonában is.

Angela Merkel német kancellár háza
Angela Merkel német kancellár háza
Patrick Pleul

Ezek szerint fölösleges aránytévesztésről, nagyzolásról, ízlésről és mértékről, a visszafogottság hiányáról beszélni egy olyan ember esetében, aki politikusként akkora nyelvi találékonysággal ecsetelte a 2010-ig regnáló kormány egyes tagjainak fényűzését. Ők voltak többi közt a kaviárszocialisták. Lapos húzás volna azon élcelődni, hogy a következő hónapokban nyilván konvojban igyekeznek majd Dunakeszire a világ fontosabb országainak külügyminiszterei, hogy családi körben tölthessenek el néhány órát, netán még szaunázhassanak is egy jót 36 éves kollégájukkal.

 

Azon pedig egyenesen galádság volna elmélkedni, hogy a magyar külpolitikának hány fontos pontján kéne változtatni, amíg elérünk a tárca vezetőjének otthonáig. Elképzelhető, hogy a korábbi tágas sorházi lakás ma már inkább ajakbiggyesztést váltana ki, az illusztris vendégek talán még össze is súgnának Szijjártó háta mögött, hogy a nappaliba beszivárog az ételszag. Az anyagiakon és a szerencsén kívül valószínűleg a remek szervezésnek köszönhető, hogy szinte egyszerre történt meg a kinevezés és a házvásárlás, s ezzel elejét vehették a kínos pillanatoknak.

A külügyminiszter nyilatkozatából kiderül, hogy ő komolyan méltánylandó szempontnak gondolja főnöke megnyugtató szavait. Ha az üzlet nyélbe ütése előtt titokban netán volt is némi fejtörés, fenntartás benne a magyar viszonyok közt túlzott pompa miatt – a miniszterelnök érve számára olyan adu, ami mindent üt. Még a politikai krédójához szervesen hozzátartozó luxusozást is, amelyre oly szívesen emlékszik, hiszen hozzájárult személyes karrierjéhez.

Ő tehát most nem csak azt tartja fontosnak hangsúlyozni, hogy Orbán tudott az ingatlanvételről – lényeges elem az is, hogy mint külügyminiszter, nem fogadhatja sorházi kutyaólban a hozzá betérő kollégát. Ő egy okos és törekvő fiatalember, aki sokra vitte, ráadásul a szülei is okosak és törekvők voltak, miért baj tehát, ha ennek jelét is adják? Az okfejtést, mint annyi minden mást, habozás nélkül elfogadja a többség, hiszen azért lett a kétharmad.

Könnyen demagóggá válhat az ember, ha Szijjártó Péter értetlenségét kritizálná és szájba rágóan próbálná megmagyarázni neki, valamint annyi más hasonszőrű politikusának, hogy mi ezzel a probléma, ha egyszer jól láthatóan nincs vele.

Más poént kell keresni. A külügyminiszter úr biztosan nem látta vagy elfelejtette az év eleji szenzációt: egy orosz honlap újságírói lefotózták a világ egyik legbefolyásosabb emberének, Angela Merkelnek a házát. Van, aki szerint mindenre hasonlít, legkevésbé kancellári rezidenciára. Kiderítették azt is, hogy amikor pedig Merkel Berlinben tartózkodik, saját fizetéséből bérelt apartmanban lakik, s nem hajlandó igénybe venni a neki felajánlott protokoll-lakások valamelyikét. Lám, ezek szerint tán restell az otthonába hívni külföldi tárgyalópartnert.

De azért kíváncsi lennék a vagyonbevallására.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.