galéria megtekintése

Könnymentes búcsú az 1553-tól

10 komment


Uj Péter

Hát vége. Huszonhét év után búcsúztunk el egymástól múlt csütörtökön. Nem fog hiányozni. Könnyek nem voltak, inkább a szokásos kurvaanyázás. Mint minden évben.

Csináltam, rendesen, egyedül, mondhatjuk, sportból, húszéves korom óta, mióta önálló keresettel rendelkezem, illetve bocsánat, önálló tevékenységből származó jövedelemmel, illetve bocsánat, dehogy, ez éppen a nem önálló tevékenységből származó, ahogy a tájékoztató is írja (évről évre, minden alkalommal, szó szerint idézem), „A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) szerint »önálló tevékenység« minden olyan bevételt eredményező tevékenység, amely nem tartozik a »nem önálló tevékenységek« körébe”, tehát nem önálló tevékenységnek számít minden olyan tevékenység, amelyik nem számít az önálló tevékenységek körébe, vagy mittudomén, mindenesetre sok mindent elárul ez a kis idézet.

Legfőképpen azt, hogy micsoda kapitális idiotizmus ez az egész, amire a magyar állam 27 éven keresztül kényszerített. Kormányokon átívelőn, politikafüggetlenül. Rendszerfüggetlenül szinte.

 

Ja, ha nem mondtam volna még, a személyijövedelemadó-bevallásról van szó. Annak lett vége. Jövőre már az adóhivatal készíti el. Hogy eddig miért nem ő készítette el, az a jó kérdés. Hogy miért szívatták a polgárt ezekkel a totálisan értelmetlen, adórevizornyelven írt szövegekkel, nem vagy csak különösen szerencsés körülmények között működő programokkal, meg a többivel.

Nem idézgetem föl az összes ideg-összeroppanást, asztalcsapkodást, szétöklözött ajtófélfát, összetépett lapot, tönkretett éjszakát. Hosszú sora lenne. Csak zárójelben, a NAV-nyelvezet és -gondolkodás, az állam és állampolgár (vagy inkább: bürokrácia és állampolgár) közötti klasszikusan kafkai viszony egyetlen illusztrációjaként: két hónapja jött egy értesítés a NAV-tól, hogy ezen meg ezen a számlán –42 863 forint hátralékom mutatkozik. Mínusz iksz­ezer, hátralék. Nem jártam ugyan sokáig az ELTE matfizre, de a negatív számokkal még nincsenek gondjaim, csak itt vajon mit jelent egy negatív szám? Mit értenek negatív hátralék alatt? Ennyivel jönnek ők? Az volna logikus. Gyorsan konzíliumot tartottunk: egy mérlegképes könyvelő, egy milliárdos árbevételű cégeknek dolgozó pénzügyi vezető, egy exszámvitelszakos közgazdász vezérigazgató, egy szintén gyakorló cégvezető programozó matematikus – egyikünk sem bírta kitalálni. Adóhivatal a lakosság szolgálatában.

Ez a nyomorult, ostoba szja-bevallás nemhogy söralátétté nem vált huszonhét év alatt, de addig se jutottunk el, hogy ne 1553-nak hívják a szerencsétlent, meg 1553-3-126C-nek meg mittudomén minek az egyes oldalait. Tényleg összeomlott volna a NAV informatikai rendszere, ha egyszerűen úgy hívják, „2015-ös szja-bevallás”? Vagy akkor kevésbé érezte volna magát tehetetlen, tudatlan pondrónak az állampolgár, kevésbé ijedt volna meg, kevésbé omlott volna össze, a bürokrácia meg kevésbé érezte volna magát hatalmasnak, mindenhatónak, a tudás egyetlen birtokosának.

Kafkázhatnék (kafkázhatnák) napestig. De a lényeg: végre vége. Kösz, Orbán.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.