galéria megtekintése

Kommunikálni Istennel

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 11. számában
jelent meg.


Aczél Endre

Gyöngyszemre bukkantam a Nagyváradon megjelenő Bihari Naplóban. Áder János államfő, Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kövér László házelnök ugyanis néhány napja fogadta a határon túli magyar püspököket. Nyilván mohó kíváncsisággal hallgatták Orbán szájából, hogy miként alakul a viszony az amerikaiakkal, az unióval, mi a helyzet a kelet-közép-európai energiaellátással – csupa olyan téma, ami az egyházakat alig érinti. Csak azt fűzöm hozzá, hogy Románia, ahonnan nem is egy püspök érkezett, pillanatnyilag az Egyesült Államok kedvence és nincs energiaproblémája. Attól, hogy valaki magyar, nem föltétlenül osztozik Magyarország gondjaiban, ha egy másik ország állampolgára.

A tudósításból azonban kiderült az is, mi az, ami például Tőkés László utódját, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökét érdekli. Csűry István arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy létezik egy kommunikációs probléma. Tudniillik Romániában a minapi elnökválasztáson Klaus Iohannis személyében nemcsak hogy kisebbségi (szász), nemcsak hogy protestáns (nem ortodox), hanem erdélyi politikus lett a befutó.

Ilyenformán – jelezte a püspök – már hiába fognak panaszkodni az erdélyi magyar protestánsok nyugat-európai testvéregyházaiknak a maguk „komoly nehézségeire” (azaz pénzt kérni), „feltehetően” emlékeztetni fogják őket arra, hogy Iohannis megválasztásával már lesz támogatójuk. Hogyan magyarázzuk el nekik (vö. kommunikáció), kérdezte némi kétségbeeséssel, de azért nem nagyon direkt módon Csűry püspök Orbánéktól, hogy az új elnök kisebbségi, protestáns és erdélyi volta önmagában nem oldja meg a bajainkat?

 

A püspök szerintem tódított egy kicsit, mert jövő időben beszélt. Erősen feltételezem, hogy a nyugat-európai támogatók már megüzenték, hogy ne számítson rájuk. Mindazonáltal – és most idézem szó szerint a Bihari Naplót – Csűry örvendetes megoldásra kapott javaslatot Orbánéktól: „Örülök a válasznak, amit kaptam, a magyar vezetők szerint ugyanis nem kell semmit elkapkodni, majd a Jóisten alkalmas időben elmondja nekünk, hogyan kell ezt kommunikálni…”

Valakinek az elméje nem egészen ép. A magyar vezetők egyenesen a Jóistenhez küldték kommunikációs tanfolyamra Csűry Istvánt? Vagy csak ezzel a planetáris ostobasággal bújtak el a válasz elől?

Bár a Jóisten lehet, hogy képes valamit sugalmazni, de hogy a testvéregyházak és Iohannis helyett csekket nem küld az erdélyi magyar protestáns vallásfelekezeteknek, az biztos.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.