galéria megtekintése

Komisszárvilág

2 komment


Tanács István

Régiónyi kiskirályságokra osztja az országot az Emmi, nyolc-tíz kancellár dönt nemsokára gyakorlatilag mindenről a magyar egészségügyben. Az intézkedéstől már jövőre tízmilliárd forintos megtakarítást várnak az előterjesztői – írtuk a csütörtöki Népszabadságban.

Éppen most olvastam egy másik tízmilliárdos összegről – történetesen a Magyar Narancsban. Kórházi közbeszerzésekről szól a cikk, a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálódik, mert nagyon úgy néz ki, hogy a drága MR- és CT-diagnosztikai gépek beszerzésekor összesen tízmilliárddal áraztak túl. A kancellárok 600 milliárdból akarnak 10 milliárdot megtakarítani, miközben a közbeszerzők csak 40 milliárdból elköltöttek fölöslegesen 10 milliárdot. A rendelkezésre álló pénzt 11 milliárdról emelte 40-re tavaly májusban a kormány.

Miközben mindenki sírt, hogy újra halmozódnak a kórházi adósságok, ezt az összeget nagyon gyorsan el kellett költeni, nehogy az év végéig egy fillér is maradjon belőle.

 

Mondhatná az ember, hogy na ugye? Hát azért van szükség a kancellárokra, hogy ezt ne engedjék. Ha például egy digitális mammográfiás röntgen listaára 70 millió körül van, akkor ne hagyják, hogy egyik kórház 84 milláért, a másik 160-ért, a harmadik meg 240-ért vegye meg. Csakhogy a kancellárok a kormánynak felelnek, a kormány meg egyáltalán nem haragszik a túlárazásért.

Ahogyan a kormány barátja, Lánczi András megmagyarázta, hogy „amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”, ugyanazzal a logikával védelmezte a túlárazást a parlamentben Csepreghy Nándor, Lázár János helyettese. Szerinte a túlárazás csak az ellenzék narrációja szerint jelent lopást. Valójában azonban olyan gazdasági kényszer Magyarországon és az összes „kohéziós tagállamban”, amelyet a tőkeszegénység indokol.

Lassan a teljes állami intézményrendszert ellepik a kancellárok. Kinevezőik arra hivatkoznak, hogy az orvosok, a tudósok, az iskolaigazgatók jól láthatóan nem tudnak gazdálkodni, még az is megeshet, hogy korruptak, kenőpénzért úgy terelik a magánzsebek felé a közpénzeket, hogy az nekik is jó legyen. Egyre világosabb azonban, hogy nem elsősorban a felsőoktatás vagy az egészségügy hatékony működése az elsőrendű cél, senki sem emészti magát azon, hogy az emberfők kiművelődnek, a betegek meggyógyulnak-e. A kancellárok ennél nagyobb elvárt elkötelezettséggel, „a Fidesz legfőbb politikájáért” felelnek. Azért, hogy a kormánypártok klientúrájához menjen elég pénz.

Ők mondják meg, ki legyen a karbantartó, ki működtesse a logisztikát, ki takaríthat és mennyiért. Sőt, hogy milyen betegséget, hol gyógyíthatnak – annak érdekében, nehogy túllépjék a költségvetési korlátot. A komisszárszerep eközben fölfalja a szakmát: a röntgent ezután is szabad lesz tripla áron venni, bár nem mindegy, kitől. A beteg érdekében azonban – akár él, akár hal – egy fillérrel sem szabad többet költeni, mint amennyi a „legfőbb politika” érvényesítése után megmarad.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.