galéria megtekintése

Kockázatos melltartó

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 27. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Gyümölcsoltó Boldogasszony napján, midőn a kis Jézus a jámbor lelkek szerint már megfogant, vagyis éppen tegnapelőtt, ünnepséget tartottak a Zala megyei Pórszombaton. Ahol a nem kevésbé jámbor Fazekas Sándor agrárminiszterünk azt mondta: a magyarság 1100 éves itt-tartózkodásának gyümölcsei azok a tündérkertek, amelyek generációk termelési hagyományait és a hozzá kötődő ételeket, italokat is őrzik. S még hozzátette, hogy az őshonos magyar gyümölcsfajták megőrzéséért indított mozgalomnak köszönhetően szerte a Kárpát-medencében már több mint százhúsz tündérkertet alapítottak, amelyekben kétezernél is több ősi fafajtát sikerült eddig megőrizni.

Szép település Göcsejben Pórszombat, egyes kutatók szerint előtagja az itteni népesség társadalmi státuszára, míg utótagja a szombatonként tartott vásári napokra utal. Autentikus agrárminiszter jelen helyzetben csak olyan faluban mond beszédet, amelyet nem felhőz a vasárnapi boltbezárás komor feketéje. Leendő ünnepségek helyszínéül így kifejezetten ajánlott Nagyszombat, Szombathely, Rimaszombat, Szepesszombat, Muraszombat, vagy épp Alsószombatfalva, ám messze kerülendők olyan helyszínek, amelyek a pórnép fülében az esztelen konzumálást idéznék fel: úgymint Hódmezővásárhely, Vásárosnamény, Kézdivásárhely, Marosvásárhely, Vásárosbéc, Vásárosdombó, Vásárosfalu és Vásárosmiske.

Jómagam igenis híve vagyok a régi magyar fafajták megőrzésének, nagyanyám „ab ovo” tündérkertjében kilószámra ettem a batul almát meg a besztercei szilvát, amit ők Palócföldön valamiért „batunak” meg „bercenceinek” mondtak, de hát istenem, így van ez a jámbor lelkekkel, egyszerűsítik a nyelvet. A sótlanból így lesz sajtalan, a fejésnél használt sajtárból zsétár. A leánycsöcsű almák, árpával érő körték, duránci szilvák, porcogós cseresznyék, kék és fehér kecskecsöcsű szőlők, milotai diók, barkóca berkenyék földjén még minden világos, átlátható és egyszerű volt.

 

Működőképes.

Nem úgy, mint a nemrég bevezetett Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (alias EKÁER), amelyben kockázatos élelmiszerként szerepel minden hagyma, gumó, gumós gyökér, hagymagumó, gyökércsíra, valamint más élő növény, beleértve azok gyökereit, a dugványokat és oltványokat is. Vagyis a törvény szerint a tulipánhagyma, a jácintgumó és az almafacsemete is kockázatos élelmiszer. Ezekre más szabályok vonatkoznak, más mutatók, így bajban lesznek szegény tündérkertek álmodói, amikor nagyobb tételben rendelnének a fentebb soroltakból bármilyen őshonos fajtát. S ha életre kelnének e kertek tündérei, hát ugyancsak rácsodálkoznának az „egyéb kockázatos termékek” listájára is, amelyen ott szerepel a „melltartó, csípőszorító, fűző, nadrágtartó, harisnyatartó, zoknitartó és hasonló áru és ezek részei, kötött vagy hurkolt anyagból is. Kendő, sál, nyaksál, mantilla, fátyol és hasonló.”

Jaj szegény, szegény pőre tündérkék, és még nem is kattintottak a Tündérkertek honlapjára, ahol pedig azt olvashatnák: „a főoldal jelenleg hiányos, mivel a tartalomfejlesztő(ke)t még nem illette lágy csókkal a pomológia múzsája. Evégett szíves elnézésüket, és megértésüket kérjük”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.