galéria megtekintése

Kockázatos kísérlet

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 16. számában
jelent meg.


Poór Csaba
Népszabadság

Kellemes meglepetés lenne, ha csütörtökön Genfben megtartanák azt a tanácskozást, amelyen az amerikai, az orosz és az ukrán külügyminiszter, valamint az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője tárgyalna az ukrajnai válságról. Az pedig egyenesen csodaszámba menne, ha érdemi előrelépést hozna valamilyen kompromisszum felé.

Egyelőre halvány körvonalai sem látszanak annak, mire lehetne alapozni egy megegyezést. A konfliktus tavaly november óta folyamatosan, a február végi kijevi hatalomváltás után gyorsuló tempóban mélyül, Oroszország és Ukrajna – vele együtt a Nyugat – szembenállása minden korábbinál élesebbé vált. A kölcsönös szemrehányásokon és vádaskodásokon túl, eddig egyik oldal sem volt képes a Moszkvához húzó, a Nyugat-barát és a nacionalista ukránokat egyaránt kielégítő alternatívát felmutatni. És egyre nehezebb lesz ilyet találni.

Még ha elfogadjuk is azt a moszkvai állítást, amely szerint a kelet-ukrajnai közvetlen orosz beavatkozást alátámasztani látszó bizonyítékok egyelőre nem igazán meggyőzőek, kevés kétség fér ahhoz, hogy Oroszország támogatja az új kijevi hatalommal szemben Ukrajna többségében orosz ajkú keleti és délkeleti vidékein indult megmozdulásokat. Már csak azért is, mert e régió lakosainak egy részében a Krím bekebelezésével éppen a Kreml keltette azt a reményt, hogy az erősebb és szerintük nagyobb biztonságot jelentő Oroszország védernyője alá kerülhetnek. Ráadásul, bár Moszkvának – miként állítja – itt talán valóban nincsenek olyan tervei, mint amilyeneket a Krímben megvalósított, az ukrajnai bizonytalanság elhúzódása a kezére játszhat, hiszen próbára teszi, meggyengítheti a Viktor Janukovics államfő megbuktatása után az ország élére állt erőket.

 

A kísérlet azonban roppant kockázatos: háborúval – és nem „csak” polgárháborúval – fenyeget. Még ha ezt sikerül is elkerülni, könnyen a kijevi hatalom „tétlenségét és erőtlenségét” nehezen tűrő szélsőségesek további megerősödéséhez vezethet. Sőt – miként annak jelei már látszanak Kelet-Ukrajnában – a radikálisok előretörését hozhatja a másik oldalon is, ami még inkább megnehezíti a viszály kezelését.

A történtekért nem lehet csak Moszkvát okolni. A most terroristákat emlegető és a rendteremtésre a hadsereget is bevető ukrajnai vezetőknek azért is kell ugyanolyan tiltakozó akciókkal szembenézniük, mint amilyenek két hónapja hatalomra juttatták őket, mert keveset tettek a lakosság 30-40 százalékát kitevő orosz anyanyelvűek megnyugtatásáért. Az államszerkezet föderalizálásáról szóló népszavazást meglebegtető elnöki bejelentés jócskán elkésett. A gazdasági megszorítások már éreztetik a hatásukat, és nem tudni, hogyan alakul a kisebbségi nyelvhasználat kérdése. Hiszen az új vezetésű parlament első – igaz, utóbb az ideiglenes államfő által megvétózott – döntéseinek egyikével éppen ezt korlátozta, amit a Janukovics hátországának tekintett Kelet-Ukrajnában sokan a volt elnök támogatásáért rájuk mért büntetésként értékelhettek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.