galéria megtekintése

Kitelepítés másként

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 14. számában
jelent meg.

Miként Zappe László (Anyu, ez mind ingyen van?, 2014. augusztus 30.), én is kitelepített voltam. Engem apai nagyszüleimmel deportáltak a Hortobágyra, Árkus tanyára. Anyai nagyszüleimet Mezőberénybe, a szüleimet és a nővéremet Esztárra telepítették ki.

A sorsom úgy hozta, hogy mindhárom helyszínen szerezhettem tapasztalatokat. Mivel Zappe László és az én tapasztalataim nem mindenben egyeznek, szeretném, ha az olvasók több szempont alapján tájékozódhatnának. Zappe írásának hangulata azt sugallja, mintha a kitelepítés könnyed utazással összekötött kellemes nyaralás lett volna. Ennek ellenére örülök, hogy megjelent ez a cikk, mert egyébként a kitelepítésről a sajtóban nagyon kevés szó esik. Ez azért is furcsa, mert a XX. század egyik nagy magyar tragédiájáról van szó. Ez a korszak megérdemelné, hogy az ifjúság megismerje a valóságot, megtisztítva a történeteket a történelmi ferdítésektől.

Mivel Zappe úr is saját élményeit elemezve ír a témáról, én is ezt teszem. Nagyapámnak Porcsalmán volt földbirtoka. Mintagazdaság csodálatos almással. Miután bennünket elhurcoltak – rendkívül durva bánásmóddal, állig felfegyverzett ÁVH-sok kíséretében –, a hatalmas és legjobban termő gyümölcsfákat traktorral kihúzgálták a földből, és rizsföldet próbáltak létrehozni az almás helyén. Ma azon a területen a pitypang sem terem meg.

 

Az őrök érzéketlenségére és emberi mivoltukból való kivetkőzésére jó példa nyolcvan év feletti szakácsnőnk esete. Ő nálunk családtagként lakott, bár már nem dolgozott. A felfordulásra kibotorkált a házból, nagyanyámat keresve, és sírt. Erre a szociálisan érzékeny hatalom képviselői a munkásosztály ezen tagját feldobták a teherautó platójára. Azon nyomban szörnyethalt. Úgy utaztunk a Hortobágyra, hogy a feje volt nagyanyám egyik térdén, a másik térdén én ültem.

Mivel elhurcolták azt a vidéki hozzáértő gazdaréteget, amely az egyes területeken évszázadok óta gazdálkodott, ismerte a helyi sajátságokat és a gazdálkodás összes szakmai fogását, elveszett az a szakmai tudás, amit mind a mai napig nem tudtunk pótolni. Elveszett az az erkölcsi erő is, ami a magyar vidék nemzeti érzéséből fakadóan nemzetfenntartó erő volt.

Szüleimet Budapestről telepítették ki Esztárra. Semmilyen előzetes értesítést nem kaptak. Családunk nyolc tagja összesen hat bőröndöt vihetett magával. Bútorokról szó sem lehetett. A kitelepítetteket teljes vagyonelkobzással sújtották. Apám közjegyző volt, az állása természetesen megszűnt, és életében soha többé jogászként nem helyezkedhetett el. Segédmunkás, kubikos lehetett. A nagyszüleim életük végéig nem kaphattak nyugdíjat. Én osztályidegen lettem. X-es. Még 1965-ben is ennek alapján szenvedtem el hátrányokat.

Hogy mikor ért véget a kitelepítés? Ezt a történészek is különféleképpen látják. Birtokomban van egy 1953-as belügyminisztériumi levél, amely arról intézkedik, hogy az addigi kényszerlakhelyünket el kell hagyni – saját költségünkön. Új kényszerlakhelyként Derecskét jelölik ki számunkra. Itt is csak rendőri felügyelet mellett élhettünk. Itt jártam általános iskolába 1958-ig. Tehát nem igaz, hogy a kitelepítés Sztálin halálakor, 1953-ban véget ért. Nem beszélve arról, hogy 1958-ig a szabad költözködési jogunktól is meg voltunk fosztva. A kitelepítés megszűnéséről soha semmilyen hivatalos értesítést nem kaptunk!

Zappe László azt írja (a gyermeki látásmódot ironikusan idéző cikkében – a szerk.): „Magamtól sohasem jutott volna az eszembe, hogy kárpótlás járna érte. Meg is lepődtem, amikor a kilencvenes években pénzt kaptam érte.” Mi, a sorstársak többségével együtt, azon lepődtünk meg, hogy milyen keveset kaptunk, ha kaptunk. Én például azon is meglepődtem, hogy amikor azt hittük magunkról, hogy jogállam vagyunk, a tőlünk elrabolt földbirtokot és ingatlanokat a Porcsalmai Tsz megszűnése után eladták. Abban a házban, ahonnan nagyszüleimmel együtt elhurcoltak, ma, mivel megvehette, egy német vállalkozó lakik. A római jogrendszer, amelyre állítólag a magyar jogrend is épült, azt tanítja, hogyha valakitől valamit elrabolnak, és megvan az érték, az visszajár az eredeti tulajdonosnak.

Dr. Gyene István

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.