galéria megtekintése

Kitakarva

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 03. számában
jelent meg.


Kriván Bence
Népszabadság

Az alacsony világpiaci olajár hatására a várakozásokat akár fél százalékkal meghaladó mértékben is nőhet a magyar GDP – így kalkulál most Varga Mihály, aki szerint a gondosan megtervezett 2015-ös büdzsé konzervatív számításokon alapul, még a szomszédunkban zajló háború, az orosz embargó hatásaira is készítettek hevenyészett forgatókönyveket.

A variációs lehetőségek taglalására, az esetleges válaszlépések kifejtésére az MTI újságírója nem kérte meg a nemzetgazdasági minisztert. Minek is: elégedjen meg mindenki azzal, hogy mennyire gondoskodó a mi kormányunk. Még lesz, aki elhiszi, hogy a Széchenyi könyvtárnak amiatt kell majd leköltöznie a budai Várból, hogy legyen elegendő hely a mindenre gondoló kormány forgatókönyveinek tárolására. A helyzet ennél prózaibb. Forgatókönyvekkel, közpénzen megrendelt kétes szavatosságú Századvég-elemzésekkel és hatástanulmányokkal tele a padlás, de az is csak képletesen.

Mi mást higgyünk, ha az ellenzék és a valódi civilek legfeljebb fecni méretű lapon fikarcnyi információt kaphatnak arról, ami az ország, benne az ő életüket is meghatározza? Hatástanulmány a megyei matricák bevezetéséről? Netán a netadóról? Esetleg Paksról? Felejtsük el: amihez nem értünk, abba ne üssük bele az orrunkat. Bízzuk a szakértő(i)kre. Különben is igazuk van: ha a hatástanulmányokat közszemlére tennék, az ellenzék szándékosan kiforgatná azok tartalmát, felnagyítaná a részletkérdéseket, torzítva ezzel a lényeget, hogy a szövegkörnyezetéből kiragadott szavakat, mondatokat már ne is említsük.

 

Mindezt azzal a kifejezett céllal, hogy lejárassa a kormányt. Lássuk be, ez így senkinek nem jó. De ha kiadnak is egy vizsgálati jelentést, azt úgy teszik, hogy nincsen benne köszönet. A Vida Ildikó NAV-elnök kitiltási ügyére válaszul közzétett 1200 oldalas vizsgálati anyag harmadát a filctollal kitakart részek adják, megfosztva a mezei olvasót attól, hogy maga rakhassa össze a képet és alkothasson véleményt. Még a végén megköszönheti, hogy nem ötezer oldalnyi irathalmazzal bombázta meg az adóhivatal, ahelyett, hogy valóban az áfacsalások felgöngyölítésével foglalkozna.

A Demokratikus Koalíció által kiperelt és gondosan kipingált trafikbírálati jegyzőkönyveket is említhetjük, a dokumentumtömegből éppen a mutyizás bizonyítása szempontjából leglényegesebb információkat takarták ki. Nem véletlenül. Az áfacsalási botrányt kirobbantó Horváth András szerint a NAV-vizsgálatban foglaltakat a komolytalan és a röhejes jelzőkkel lehet leírni. Ahogy a megyematricás „hatástanulmányokat” is. Hiszen virtuális matricához láthatatlan felmérés dukál. Olyan, ahol Bagaméri-módra, fagylaltgombócokban mérik a megtérülést.

Havi két gombóc árából bárki körbeautózhatja a megyéjét. Ezzel – s ha még sokáig olcsó marad az üzemanyag – az ország, a kormány gyarapodását is szolgálja. Ez így igaz, miképp azzal sem árt tisztában lenni, hogy a fagylalt is visszanyalhat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.