galéria megtekintése

Kis csavar

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 23. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Állt a rámpán, az volt a dolga, hogy ott rend legyen. Ne maradjanak árulkodó nyomok, amelyekből a marhavagonokba zsúfolt zsidók Auschwitzba megérkezvén gyaníthatták volna, hogy mi vár rájuk.

Oskar Gröning civilben banktisztviselő volt, meggyőződésből lépett be az SS-be. A náci koncentrációs táborban azt is feladatul kapta, hogy a zsidók holmiját pénz és értéktárgyak után kutatva átvizsgálja, a találtakat könyvelje és utalja, küldje tovább Berlinbe. Több mint hetven évvel az események után Németországban Gröning most áll büntetőbíróság előtt. Azért kell felelnie, mert a vád szerint bűnsegédletet nyújtott 300 ezer ember, jelentős részben magyar zsidók tömeges elpusztításához. Kezéhez közvetlenül nem tapad vér, de a gyilkológépezet része volt. Állítja, hogy csak egy apró kis csavar egy hatalmas „rendszerben”. Amit sok-sok apró csavar tartott össze. És működtetett.

A lüneburgi bíróság előtt egy 93 éves aggastyán áll. Elismeri erkölcsi felelősségét, megbánást tanúsít, bocsánatot kér, de az SS-t „klassz csapatnak” nevezi. Az iparszerűen végrehajtott emberirtás segédjét mégsem így képzeljük. Az egykori gyilkosokból és cinkosaikból, segédjeikből már kevesen élnek. Velük együtt öregedtek a túlélők is, akik közül sokan eljöttek az észak-németországi városba, hogy mellékvádlóként és tanúként szerepeljenek az egyik utolsó Auschwitz-perben. Nekik nem az a fontos, hogy Gröninget hány évre ítélik. Hanem az, hogy egy jogállami eljárásban mondja ki a bíróság: a háborús és emberiség elleni tettekhez nyújtott bűnsegédlet is súlyos bűn. Az apró kis csavarok is felelősek – s ezzel minden nemzetnek, társadalomnak szembe kell néznie. Mert ezzel tartozik az áldozatoknak és a felnövekvő generációknak.

 

A német sajtóban is olvasni, hogy a Gröning-pernek harminc-negyven évvel ezelőtt több értelme lett volna. Bár Németország élen jár a múlttal való szembenézésben, az önvizsgálatban, a teljes jogi feltárást bizony ott sem végezték el. A (nyugat)német bíróságok a náci bűnöket feltáró perekben megkövetelték, hogy a tettesekről bizonyítani lehessen: aktívan működtek közre a terhükre felrótt cselekményekben. Például az auschwitzi rámpán bizonyíthatóan egy olyan ujjmozdulatot tettek, amivel életről vagy halálról döntöttek. Változást a John Demjanjuk elleni 2011-es müncheni per hozott. Az ukrán Demjanjuk szovjet katonaként esett fogságba, és hogy mentse az életét, belépett az SS-pribékek kötelékébe. A sobibóri haláltáborba vezényelték őrnek, s a bajor bíróság precedenst teremtve elfogadta, hogy Demjanjuk puszta jelenlétével is bűnsegédletet nyújtott közel 28 ezer zsidó legyilkolásához.

Bár eltelt hetven év, a lüneburgi per esélyt ad túlélőknek és cinkosoknak, hogy szembenézzenek magukkal és egymással.Megszabaduljanak azoktól a nyomasztó terhektől, amiket sok európai társadalom, köztük a magyar is cipel magával. A szüleim kamaszként, gyerekként élték át a vészkorszakot, sohasem beszéltek róla. Felejteni akartak. Nekünk felelősségünk, hogy ne felejtsünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.