galéria megtekintése

Kínos tili-toli

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 10. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Bár a hivatalos bizonyítványosztás még hátravan, annyi máris biztos: az uniós iskolából a szlovén tanulót (Alenka Bratuseket) kipenderítették, magyar társát (Navracsics Tibort) pedig megbuktatták, de ő az osztályozóvizsgán kapott még egy utolsó esélyt. Így kettőre csökkent a problémás országok száma. Merthogy hiába volt tele a sajtó a zűrös EU-biztos-jelöltek (spanyol, francia, brit, cseh, lett) elleni kifogásokkal, végül mindannyiukat meggyőző többséggel átengedték az illetékes európai parlamenti szakbizottságok. Kivéve ezt a kettőt.

Az osztályfőnök, Jean-Claude Juncker folyamatosan alkudozik. Alighanem ennek is köszönhető, hogy a harcias EP-képviselők „csak” két nebulót kaszáltak el. A szlovén ex-miniszterelnöknő – aki még kormányfőként jelölte saját magát biztosnak – a parlamenti meghallgatáson olyan pocsék teljesítményt nyújtott, hogy az elégtelen szinte kilóg az ellenőrzőjéből. Navracsics pedig annak a súlytalan tárcának (kultúra, oktatás, EU-állampolgárság) lett az áldozata, amelyet Juncker éppen azért adott neki, hogy meg ne bukjon. Csakhogy az Orbán-kormány antidemokratikus teljesítménye miatt háborgó törvényhozók megtalálták a gyenge pontot: nehogy már az foglalkozzon az uniós polgársággal és az ifjúsággal, akinek országa sárba tiporja az európai alapértékeket, és zaklatja a civil szervezeteket.

Az EP-képviselők is felállnak most egy kicsit a katedrára. Beleszólnak a nagyok dolgába, néhány napra reflektorfénybe kerülnek, és ezt ki is élvezik. Ha már a tagállamok kormányfői – zárt tanértekezleten – megbeszélték, hogy ki legyen az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Tanács elnöke, aztán odadobták Brüsszelbe az EU-biztos-jelölteket, kicsit csuklóztatják őket. Adtak nekik írásbeli házi feladatot, volt szóbeli feleltetés; köszönjük,megfelelt, felsőbb osztályba léphet. Bratusek viszont kirúgva, Navracsics álljon félre.

 

S immár attól függ minden, kit küldenek a szlovének a huszonnyolc fős, soknemzetiségű osztályba. Juncker, a profi sakktanár magabiztosan tologatja a bábukat. Ha az új szlovén diák nem foglalhatja el a Bratuseknek szánt alelnöki posztot is, akkor megkapja Navracsics helyét, és a magyar politikust gyorsan konvertálják közlekedési biztossá. (Mókás, hogy ezzel a megoldással az elsőnek ajánlottnál befolyásosabb, szélesebb uniós hatáskörrel és több pénzzel felvértezett portfólióhoz jutna.) De ha kitűnő tanulót delegál Szlovénia, aki alelnöknek is megfelel, akkor Orbán jobbkeze marad, ahol van, csak lecsippentik jogköreiről az EU-állampolgárságot.

Ez kényelmesebb, de, valljuk be, kínosabb változat. Navracsics Tibort nem kell újra meghallgatni, hiszen egyszer már kikérdezték – és hát jó, úgy döntött a parlamenti szakbizottság, hogy a kulturális, oktatási, állampolgársági tárca betöltésére alkalmatlan, na de, uraim, gondoljanak bele, ha csupán a kultúráért és az oktatásért felelne, mindjárt milyen alkalmas lenne... Kínos, na.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.