galéria megtekintése

Kínok közt

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 08. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

A mentőknek negyed óra alatt oda kell érkezniük. Az esetek 78 százalékában ez így is van az illetékes szerint. Vagyis 22 százalékban nem teljesítik a minimális tervet. Minden ötödik esetben. Ha egy orvos ekkora hibaszázalékkal műt, folyton kint a fekete zászló a kórházon.

A mentő késése azonban csak akkor hír, ha tragikus következményekkel jár, mint néhány nappal ezelőtt, amikor – mind – orvos és műszer nélküli betegszállító autó érkezett egy agyvérzésgyanús nőhöz, aki, mire orvoshoz jutott, meghalt. A válaszintézkedés átcsoportosítás. Pest környékéről a főváros rendelkezési állományába kerülnek mentőkapacitások. Egészen addig jó a terápia, ameddig az így magukra maradt kisvárosokban meg nem hal valaki, mert akkor meg oda érkezik késve a mentő.

De ha például az egri Markhot Ferenc kórházba menne a sürgősségire, megint baj lenne, mert ott most mondott fel az orvosok nagy része. Mindenki kínlódik. A mentősök, akik hálapénz nélkül, állandó csúcsterhelésben mentik az életet, adják át az orvosoknak gyógyításra a pácienseket, mert ez már nem az ő dolguk, mennek a következő esethez, az orvosok is kínlódnak, mert mind gyakrabban teszi kiégetté őket a sikerélmény hiánya, a betegek pedig már csak azért is szenvednek, mert segítségre szoruló gyógyítók veszik őket körül.

 

Ezért minden szanaszét szórt, eltékozolt, elnagyképűsködött tíz- és százmilliárdunkhoz sok ezer segítséget váró ember tartozik és csapatnyi mentős, orvos és sok-sok más szakma tisztességes szakembere, aki menne, de nincs mivel és kivel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.