galéria megtekintése

Kínai álom, német erdő

1 komment


Dési András

Tölgyfák, madárcsicsergés. A levegő olyan friss, hogy valósággal harapni lehet. Csen Juting mindig is arról álmodott, hogy a hálószobájából kilépve teraszon, egy erdő kellős közepén találja magát.

Csen Juting Sencsenből származik. Férjével több vállalkozásuk van a több mint hétmillió lakosú, Hongkonghoz közeli dél-kínai metropolisban. A házaspár a jómódú kínaiak közé tartozik. Álmaik, egészen pontosan a feleség álmainak otthonát azonban több tízezer kilométerre, egy másik kontinensen és egy másik kultúrában találták meg. Németországban, Hoppstädten-Weiersbachban.

Csen asszony egyelőre nehezen boldogul az alig háromezer lakosú, Rajna–pfalzi település nevének kiejtésével. Ha új lakhelyéről beszél, inkább Happy Valley-t, azaz Boldog Völgyet emleget. Az angol elnevezést nem ő adta. Az egykor itt állomásozó amerikai katonák a festői szépségű táj miatt keresztelték át Happy Valley-re Hoppstädten-Weiersbachot. Az idill feledtette a hidegháborút.

 

Az idill ma Kínát feledteti. Elsősorban az ottani füstöt, szmogot, piszkot. Csen valójában környezeti menekült. Ökológiai migráns. Egy percig sem tagadja, hogy a lég- és zajszennyezettség elől keresett és talált, pontosabban vásárolt menedéket az általa korábban is nagyra becsült Németországban.

A szó szerint zöld lakókörnyezet egy bemutatóval kombinált üzleti vacsorán kacsintott rá: Rajna–Pfalz tartomány képviselői a Hoppstädten-Weiersbachban kialakított lakóparkot reklámozták Sencsenben. Meg azt, hogy az ingatlanvásárlással németországi tartózkodási engedély, egyben korlátlan ­schengeni utazási lehetőséggel kecsegtető letelepedési lehetőség jár. Bár a német bürokrácia is képes hajmeresztő fordulatokra, az ügyeket viszonylag gyorsan lehet intézni. Államkötvények vásárlása nélkül. És offshore hátterű közvetítőre sincs szükség.

A lakópark nem villákból, hanem hosszan elnyúló téglalap alakú épületekből áll. Az 1950-es évektől a Hoppstädten-Weiersbachban létesített amerikai hadikórház személyzetét szállásolták el az időközben teljesen átalakított-felújított épületekben, amelyeknek értékét a Németországban gyakran látható, hozzáépített fémvázas balkonokkal növelték meg. Nincs itt semmi csicsa, semmi rongyrázás. Az immár négyszáz kínai, a hoppstädten-weiersbachi lakosság több mint tíz százaléka olyan ingatlanban él, ami nem lóg ki látványosan a vidéki német környezetből.

A rajna–pfalzi település képe azonban megváltozhat, ha felépül a Weltfabrik. Világgyárnak hívják azt a beruházást, amivel Európa legnagyobb kínai kereskedelmi és üzleti központját akarják megteremteni. A 2016 februárjában indított első építési fázisba a távol-keleti befektetők több mint 6,5 millió eurót invesztáltak.

Rajna–Pfalzban senki sem riogat „sárga hordákkal" és „vágott szemű veszedelemmel". A kínai bevándorlásnak nagyon is örülnek. Például az óvodában és az iskolában. A kínai gyerekek nélkül ezeket az önkormányzati intézményeket nehezen lehetett volna megtartani. Bármennyire is idilli a környezet, az elvándorlás errefelé sem ismeretlen jelenség: a fiatalabb német családok jelentős része a több munkalehetőséget biztosító nagyobb városok közelébe költözik.

Csen azt gondolja, hogy új vállalkozásával a hatalmas tölgyek között is boldogul. Teljesen belebolondult a német életstílusba, csak azt sajnálja, hogy korábban nem tudott Rajna–Pfalzba jönni. Az asszony németországi körutakat kínál honfitársainak. A városlátogatások, a sör-sós perec-sült kolbász háromszög mellett a program része egy valóban különleges kurzus. Úgy hívják, hogy „Bevezetés a szelektív szemétgyűjtés alapismereteibe".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.