galéria megtekintése

Ki mer még bízni?

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 13. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

A legjobb lenne, ha az EU miniszterelnökeit csapatépítő tréningre küldenék. Ott rendszerint azt a bizalomtesztet is elvégzik, amelynek során valakinek becsukott szemmel, széttárt karokkal hátra kell dőlnie, abban bízva, hogy a mögötte állók elkapják. Ha most elmennénk egy újabb uniós csúcstalálkozóra, aligha merne valaki hátrafelé dőlni.

Azt már szinte megszoktuk, hogy a görög válság kapcsán repkednek az eurószázmilliárdok; naplopó görögök, népsanyargató hitelezők, miért nem csökkentesz még egy kicsit a fizetéseken és a nyugdíjakon, miért nem hagysz már élni bennünket; ebből így nem lesz semmi. Önmagában az sem újdonság, hogy a hét végére megint legeslegutolsó esély ülésre hívták az euróövezet pénzügyminisztereit, majd kormányfőit.

Valószínűleg elég egyszavas SMS-t küldeni nekik (Görögország), és csukott szemmel is eltalálnak már a megfelelő brüsszeli tanácsterembe. Ám az átlagembernek felfoghatatlan számokon túl – most éppen 74 milliárd euróra taksálják a harmadik görög mentőcsomagot, ami „aprópénz” a 240 milliárdot felemésztő első kettőhöz képest –, megjelent a válságtalálkozókon egy mindannyiunk számára könnyen felfogható fogalom: a bizalom.

Európa vezetői kertelés nélkül kimondták, hogy nem bíznak már Görögország ígéreteiben. Pedig a legutóbb elküldött reformtervek (ezekért járna cserébe a 74 milliárd) nem rosszak, lehet róluk tárgyalni, de kevesen hiszik el, hogy ezeket a terveket Alekszisz Ciprasz és kormánya végre is hajtja. S nem ír ki például újabb népszavazást „Akar-e örök életére az EU és az IMF rabszolgája lenni?” kérdéssel.

 

És fordítva: elhiszik-e akár az athéni parlamentben ülő képviselők, akár a parlament előtt a megszorítások ellen tüntetők, hogy a nemzetközi hitelezők nem kényszerítenek rájuk újabb bér- és nyugdíjcsökkentést? Az utolsó brüsszeli kívánságlistán ilyen kérés nem szerepelt – ügyes kommunikációs húzással az Európai Bizottság nyilvánosságra is hozta a dokumentumot –, de látott már a krízisüzemmódban élő görög lakosság sok mindent. Meg aztán a görög választók nagy része már Cipraszban sem bízik.

A karizmatikus miniszterelnök szabadságharcot hirdet, és fényes jövőt ígér, csak a hitelezők követeléseire mondjon nemet mindenki – és miután a népszavazáson ez megtörténik, Ciprasz kapitulál, és elfogadja az összes európai követelést. De akkor csavarjunk még egyet a dolgon, és vegyünk észre némi bizalmatlanságot az uniós vezetők között is. A franciák és az olaszok megkönyörülnének a görögökön, a többiek viszont nem, sőt egyesek (finnek, észtek, lettek, szlovákok) még nagyobb szigort sürgetnek.

S természetesen ott a nagy kérdés: mit mondanak a németek, Merkel kancellár az európai szolidaritást emlegetőkben, vagy a vasfegyelmet követelő pénzügyminiszterében bízik-e jobban? Hátra mer-e dőlni bárki is?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.