galéria megtekintése

Ki állítja meg?

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 30. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Putyin elnök
Putyin elnök
Vasily Fedosenko / Reuters

Illik-e egy világhatalom fejének hazudnia? Rossz kérdés. Mindig igazat kell-e mondania valakinek, aki a világ nukleáris fegyvereinek jelentős része felett rendelkezik? Kell-e félnünk egy olyan országtól, amelyik megtámadja szomszédunkat? Egy olyan államot, amelynek területi épségét éppen ő egyezményben garantálta.

Hónapok óta tart az ukránnak nevezett válság, amely igazából nem is az. Ukrajnában ugyanis a Majdan tömegmozgalma hatására távozott az előző államfő, lemondott a kormány, de megmaradt a törvényhozás.Majd új államfőt választottak, s nemsokára lesz új parlament is Kijevben. A változásokat Moszkva volt képtelen elfogadni. Ez ugyanis példa volt arra is, hogy az erőskezű kleptokráciát is le lehet váltani. Propagandaháborút indított, majd – mondjuk ki – felbujtotta, felfegyverezte Kelet-Ukrajna „oroszbarát” erőit.

 

„Önkénteseket” delegált légvédelmi rakétákkal, tankokkal. Majd bábállamokat kiáltott ki. Az elsőt – a Krímet – már be is kebelezte. Még két ilyen „köztársaság” van, s tetszés szerint képesek kreálni újabbakat is. Putyin Oroszországa nem tudta Ukrajnát megtartani a maga eurázsiai kultúrkörében, ezért most feldarabolja, s részben lenyeli. A szankciók, az elítélő nyilatkozatok mit sem értek.

Moszkva játszhat, ha Franciaország hadihajót gyárt neki, Nagy-Britannia intézi az oligarchái pénzügyeit, Bulgária és Magyarország gázvezetéket épít EU-s tiltás ellenére. És amíg Orbán Viktor atomerőművet rendel tőle jó pénzért. Sőt, példaképnek tekinti őt és modelljét. Szombaton csúcstalálkozót tart az unió. És immár bizonyítékok vannak rá, hogy oroszok harcolnak az ukrán alakulatok ellen Ukrajna területén. Ezenkívül orosz földön kiképzett irregulárisok vagy átöltöztetett kommandósok.

Ugyanez megtörténhet ám másutt is. Például a NATO-tag Észtország északi részén. Mi van, ha a narvai oroszok is egyszer csak kikiáltják a maguk kis köztársaságát? Ez olyan analógia, amilyeneket Putyin is emleget. Azt látjuk, hogy az eddigi szankciók nem elegendők. Az orosz fél nem hiszi, hogy a Nyugat hajlandó lemondani bármiről is Ukrajnáért, főként azt nem, hogy konfrontálódik egy atomhatalommal. Viszont félhetünk tőle, hogy elzárja a gázcsapokat, ahogy megszüntette az „egészségre káros uniós élelmiszerek importját” is. És növelheti a katonai fenyegetést a Baltikumban. Ha nem találnak módszert megállítására, a háborús válság elmélyül, s visszatérhet a hidegháború az új fegyverkezési versennyel, feszültségekkel. Számunkra is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.