galéria megtekintése

Ki a homokozóból!

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 05. számában
jelent meg.


Papp Sándor Zsigmond
Népszabadság

H a otthon maradtam volna Kolozsváron, valószínűleg ez lenne az első alkalom, hogy szavazhatnék a magyarországi választáson. (Igazából ez már négy éve megtörtént, Pesten, magyar állampolgárként.) S bár nem szokás érzelmekre hivatkozni komoly vitákban, de biztos vagyok benne, hogy mélyen megérintett volna a kolozsvári szavazás. Nem jóvátételként, Trianon sebeinek begyógyításaként, ahogy azt szeretik néhányan hangoztatni, egyszerűen azért, mert ezzel valódi közösség (politikai értelemben) alakul ki az anyaországiakkal.

A félelmem ezzel kapcsolatban csak az volt: ezt az érzést politikai fegyverként használja majd fel a jelenlegi kormánypárt, hogy „vendégszavazatokkal” pótolja ki azt, amit belföldön elveszített. Ma már tudjuk, a külföldi és határon túli magyarok egy-két mandátum sorsát döntik csupán el, vagyis nem befolyásolják lényegesen a voksolás kimenetelét. Beleszólhatnak, de nem döntik el. (Ez lett volna a második dolog, aminek örültem volna Kolozsváron.) Ezzel a konstrukcióval hosszú távon csak nyerhetünk.

Mondom ezt akkor, amikor a jelenlegi kampányt is szinte kizárólag a rövid távú célok uralják, mintha azt vernék belénk, hogy semmi sem fontos, ami négy, nyolc év múlva történik majd. Semminek nincs mandátumokon átnyúló következménye. Pedig van. Ennek is. Például, hogy a hazai pártoknak ezentúl valamiképp meg kell szólítaniuk a határon túliakat: nem esetlegesen, nem kegyként, nem díszletként kezelve őket. Számolni kell velük. Megmagyarázni döntéseket. Olyan nyelvet találni, amely érvekről szól, hiszen az érzelmek már megkapták a magukét. Nem csupán a kampány külsőségeit kellene átvinni tehát.

 

És ebben mindenkinek van mit tanulnia. Főként, hogy ez még itthon, a „négy fal között” sem megy. A határon túliak a voksolás gesztusával ugyanakkor felelősséget is kapnak. Ezek után nem mutogathatnak ujjal az anyaországra, nem legyinthetnek, hogy azok a „táposok” nem értik meg őket, nem tudnak belehelyezkedni az ő világukba, és csak a fejük felett döntenek. Ennek részben vége. Nincs sirám, voks van és a következmények közös viselése. Az it teni világ már nem lesz teljesen független (ostoba vagy mintaadó) tőlük. Ez is jár a nemzetegyesítéssel.

Ha ez jól fog menni, akkor lassan a határon túliak sem lesznek baráti túszok az egyik és muszájrokonok vagy mumusok a másik oldalon, akikkel időnként ijesztgetni lehet a magyarországi nyugdíjasokat. Ők is szavazókká válnak. Ha nem is döntő módon, de belépnek a szerződő felek közé, melynek tárgya az ország, a nemzet jövője. Vagyis épp annak lesz vége, amit eddig senki sem vallott volna be nyíltan: nem gyarmatként kezelik Erdélyt vagy Felvidéket azok, akik ezt folyton kikérik maguknak, ha róluk van szó. Egy kicsit mindenki felnő és kilép a homokozóból. Megváltozik a játék módja: asztalnál zajlik majd, majdhogynem nyílt lapokkal a kezünkben. És senki sem szór többé homokot a másik szemébe. Ha így lesz, akkor egy hosszú út végére érünk. És csak biccenthetünk, hogy megérte.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.