galéria megtekintése

Ki a depresszióból!

1 komment

Mukhisa Kituyi

Szerte a világon hatalmas tömegek veszítették el a hitüket abban, hogy a világgazdaság jobbá teheti az életüket. A csalódott emberek nem élvezik a nyitott határoknak, az információ és a gondolatok szabad áramlásának az előnyeit, csak jövőjük bizonytalanságát érzékelik, a növekvő egyenlőtlenségeket és a gyenge termelékenységi mutatókat. Túl kevesen profitálnak a világot behálózó, összeszűkítő, minket összekötő új technológiák előnyeiből és túl sokan néznek szembe a terrorral, a háborúval, a menekülés kényszerével és az erősödő idegengyűlölettel. A világgazdaság lassulása leszűkíti azokat a kereskedelemben, a pénzáramlásban, a technológiai fejlődésben és a befektetésekben rejlő lehetőségeket, amelyek jobbá tehetnék az emberek életét.

A fejlődő világban egyre kevésbé észlelhető a növekedés lehetősége, s félő, hogy a fejlesztések eddigi eredményei elenyésznek.
Ázsiában a globális kereskedelem lassulásával még nehezebb lesz az iparosodásból származó előnyök érvényesítése. A vállalatok és a háztartások adósságai növekednek, és számos, korábban gyorsan növekvő gazdaság esik bele a „közepes jövedelem csapdájába".
Afrikában a kontinens felemelkedését ígérő piaci folyamatok visszafordultak, a termelés stagnál, a beáramló tőke apad, növekszik az államok és a vállalatok adóssága. A világháború óta a legnagyobb migrációs hullám is erről a kontinensről indult el.

Latin-Amerika számára egy újabb évtized vész el, a tőke eláramlik, a középosztály életszínvonala hanyatlik.

 

A fejlett világban a globalizáció két egymással összefüggő szerkezeti problémát okozott. Az egyik a növekvő egyenlőtlenség, a másik a lassuló növekedés. A stagnáló jövedelmek erősítik a bevándorlóellenességet Európában és a kereskedelemellenes retorikát, amely az USA elnökválasztási kampányát uralja. A „Brexitre" szavazók nagy része azért szavazott az EU ellen, mert cserbenhagyva érzi magát a globalizáció világában.

A kiszivárgott Panama-iratok is növelik az emberek bizalmatlanságát a politikai és gazdasági intézményekkel szemben. Az egész nemzetközi kereskedelemre és tőkeáramlásra rávetik a gyanú árnyékát a rejtett ügyletek, az illegális áruforgalom és az adóparadicsomok által nyújtott visszaélési és korrupciós lehetőségek – olykor politikai vezetők bűnrészességével.

A jelen pesszimista képével mi az ENSZ-ben a tavalyi évben három optimizmusra okot adó tényezőt tudtunk felmutatni. Tavaly júliusban került sor az Addisz-Abebában megrendezett fejlesztés-finanszírozási konferenciára, szeptemberben, New York-ban a 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszert elfogadó világcsúcsra és november végén Párizsban a COP-21 klímaváltozási konferenciára. Úgy véljük, hogy a tavaly született megállapodások gyors megvalósítása a legjobb gyógymód az erősödő depresszióra.

Ezt a folyamatot a gazdaság erejének helyreállítása felé kell fordítanunk, mégpedig úgy, hogy bekövetkezzék az a paradigma- és szemléletváltás, amely a nagyobb jóléthez elvezethet. Ezért olyan fontos a fenntartható fejlődésnek a ­2030-as keretrendszer részeként elfogadott 17 célja, a 17 ún. SDG. Ezekből adódik össze a kép, hogy milyennek kellene lennie gazdaságainknak, társadalmainknak és környezetünknek 2030-ra. Az SDG-k, ha komolyan vesszük őket, a globális jólét hatékony mértékei lehetnek.

A július 14-én Nairobiban tartják az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának 14. ülésszakát. Az UNCTAD 14 nagyon fontos szerepet játszik a 2030-as keretrendszer előmozdításában. A nemzetközi kereskedelmi, pénzügyi, technológiai és befektetési együttműködések igen fontosak az SDG-ken belül. Nairobiban az ENSZ tagállamai a következő 4 évre elkötelezik magukat a meghatározott célok előmozdítására. A világ vezetői azt is megbeszélik a konferencián, hogy miként lehet beindítani a globális kereskedelem növekedését. Megerősítik a nemzetközi együttműködést az adóelkerülés kivédésében, a befektetések irányításának megreformálásában és az adósságok nemzetközi kezelésének javításában. A menedzsereknek, befektetőknek és üzletembereknek szintén fontos szerepük lesz Nairobiban, mivel az UNCTAD befektetési világfóruma termelékenyebb beruházások lehetőségét keresi.

Az ENSZ SDG-kkel foglalkozó ügynöksége az első jelentését Nairobiban fogja bemutatni.

Mindenkire számítunk a világ minden pontján, hogy csatlakozzon erőfeszítéseinkhez. Segítsenek fölerősíteni az alkotáshoz, a kreativitáshoz szükséges optimista hangulatot, mert ez vezet el a jóléthez, az emberhez méltó élethez és bolygónk életképességének biztosításához, egy élhetőbb bolygóhoz. Megerősítjük elkötelezettségünket a szegénység leküzdésére – hogy senkit ne hagyjunk magára. Élesszük fel a reményt, hogy a globalizáció végső soron a földi élet felvirágzásához vezet.

A szerző az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának főtitkára

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.