galéria megtekintése

Kezdik nulláról

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 03. számában
jelent meg.


Aczél Endre

„Ha ugyanaz van benne, mint ami a Koránban, akkor felesleges, ha pedig nem, akkor veszedelmes.” Ez a mondat úgy vonult be a történelembe, mint egyfajta muszlim ideológia, amelyet az ókor legnevezetesebb közgyűjteményének, az alexandriai könyvtárnak a megsemmisítéséhez gyártott (a monda szerint) a hódító Omar kalifa.

Akik döbbenten állnak mindama pusztítás láttán, amit nem másfél ezer évvel ezelőtt, hanem napjainkban követnek el az iszlám legszélsőségesebb elemei – elsősorban az Iszlám Állam (IS) terroristái – Irakban és Szíriában, alighanem ideológiailag képzetlenek. Tudniillik a műkincsrombolók, szoborpusztítók számára és szemében nem létezik olyan, hogy világörökség meg az emberiség közös kincse, csak az, ami a próféta és műve, a Korán után s főként annak szellemében született. Ezek az iskolázatlan, a szent könyvet is legfeljebb csak felületesen ismerő vademberek hitük szerint bálványokat döntenek le, éspedig azért, hogy nyoma se maradjon annak, amit az emberiség Mohamed előtt alkotott.

Ők a „nulla év” emberei. Úgy hiszik, a történelem velük kezdődik, de legalábbis sok évszázadnyi szünet után visszakerül a maga Allahtól való, aztán a próféta és követői által teremtett természetes és kívánatos állapotába.

 

Nevetnem kell, amikor a zsidó-keresztény és buddhista kultúra prominensei (hogy csak a nagyobbakat említsem) toleranciát kérnek az IS-től. Az ilyen folyamodványoknak már az afganisztáni tálibokkal se volt szerencséjük. Igaz, azok nem a hellén-római kultúra emlékeit rombolták le, „csak” a világ legnagyobb és legnevezetesebb Buddha-szobrait. Amikor légvédelmi ágyúkkal nem ment, dinamitkötegekkel.

A tálib ideológia is abban gyökerezik, hogy az iszlám és intézményei mellett semmi másnak nincs helye. Ők is a „nulla év” szellemében csináltak és csinálnak történelmet. Amiképp mondjuk a legkeresztényibb spanyol hódítók Dél-Amerikában, ahol történetesen a pogánynak tekintett kultúra helyeit cserélték fel katolikus templomokkal, nehogy nyoma maradjon a „másságnak”.

De botor, aki azt hiszi, hogy a „nulla év” (a kezdetek kezdete) vonzása kizárólag a vallási ihletésű tombolásban manifesztálódhat. És a „kínai kulturális forradalom” nevű szörnyedelem? – kérdezhetnénk. A vörös gárdisták a sok ezer éves kínai kultúrának százszor annyi relikviáját semmisítették meg, mint iszlamista utódaik. Az akkori őrjöngés közepette egy gyáva polihisztor író, bizonyos (nálunk is jól ismert) Kuo Mo-zso máglyahalálra ítélte saját műveit s mellettük a „burzsoá kultúra” valamennyi produktumát. Csak a gonoszság mondatja velem, hogy a kínaiak legalább kaptak a romok helyébe „forradalmi mintaoperákat” –a táliboknak és az IS-nek még semmi nem jutott az eszébe.

Nem sokban különböztek a vörös gárdistáktól a Pol Pot-féle vörös khmerek. Ezek a tömeggyilkosok valóban saját időszámítást alkottak, amennyiben rizstermelő kombináttá alakították át az országot és kinyírtak mindenkit, aki ebből a szempontból fölöslegesnek ítéltetett: hivatalnokokat, értelmiségieket, művészeket, „a szemüvegeseket”. A szó szoros értelmében kiirtották a lakosság negyedét, megírták a maguk „nulla évét”.

Ami előttünk volt, az nincs,mondták. Civilizáltabb helyeken manapság inkább „új kánonról” beszélnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.